Емотиконите- „азбуката” на съвременното мултикултурно общество

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Малки разноцветни картинки с помощта на които всеки потребител в мрежата изразява своите настроения или чувства. Това са емотиконите, една „азбука” на съвременното мултикултурно общество или дори нещо повече- опит за визуално изразяване от нов тип. Но картинките далеч не са непознати като средство за изразяване на чувства, усещания и емоции. Ползвали са ги още в праизторическите времена, защото в безписмените периоди човек е можел да изрази страх, любов и  тъга единствено чрез образи, а по-късно те стават част от първите смислени азбуки от пиктограми.

В по-далечни времена картинките присъстват на пощенските картички под формата на елегантни рисунки. Емотиконите обаче са нещо особено, те са опит да изразиш чувствата си възможно най-ясно с възможно най-малко символи. Те могат да присъстват навсякъде- от пощенските картички през рекламите и оказва се може  дори да оживяват благодарение на новаторско стартъп приложение.

Но питали ли сте се кой е родоначалникът им? Това е японецът Шигитаки Курита. Още в зората на технологичната ера от началото на 90-те години на 20-век , когато мобилните телефони далеч не били толкова развити като днешните, той изобретил специални символи за кратко предаване на емоции като ги нарекъл „емуджи”. Понятието е комбинация от думите картина и знак. Днес  те са  се превърнали в неотменима част от съпътстващия ни дигитален свят.

„Когато от разстояние трябва да реагираме  на нещо е по-добре с някой символ изобразяващ ръка или ръце, отколкото да описваме прецизно всичко ала Томас Ман”, казва за „Дойче Веле”  Ралф Тили професор по информационен дизайн. С помощта на емотиконите според него може да се опише много по-точно и кратко дадена ситуация. Въпреки че повечето емотикони са разпознаваеми навсякъде по света, се оказва че не всеки ги разбира еднозначно. Доказва го един тест с ученици от цял свят, проведен от експерти в германския град Щутгарт. Дури и най-простите картинки могат да се интерпретират по различен начин, но при комплексни комбинации от картинки биват разбивани всякакви граници, и преди всичко мултикултурни. „Това което за някои може да е нещо позитивно, за други може да е точно обратното. Ако за нас например подаването на ръка е нещо обичайно, то за представителите на някоя друга култура може да не е”, смята Ралф Тили. Емотиконите провокират създаването на най-различни послания. Един търговец на автомобили например създал цяло прессъобщение от емотикони. „Това е наистина остроумно, защото за емотиконите  няма граници на визуалната комуникация”, смята психологът Петер-Щефан Балдщед.  Според него те не могат да се определят като нов световен език, тъй като  не съдържат някои елементи като синтаксис или граматика, които се срещат в езиците, но могат да се считат  като система от знаци. Без значение обаче какво са емотиконите- нов език от картинки или само елементи от нашия съвременен език на изразяване, те   определено могат да доставят удоволствие на всекиго.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар