Новите супер храни показаха на BioFach 2016

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

В последните години все повече потребители се обръщат към здравословното хранене, а това води до неминуем ръст в сектора на производителите на биохрани. Хранителната индустрия от своя страна не спи, и непрекъснато измисля всякакви нови супер храни които да предлага на „изгладнелите” потребители. Мястото където се срещат те  за да направят това е най-голямото по рода си изложение за биохрани- BioFach в  германския град Нюрнберг .
Не е чудно че и през тази година най-много са новостите в кухнята за вегани. Все по-голяма популярност придобива хранителната философия основана на пълно отказване от консумацията на животински храни. Колко вкусни могат да са храните без яйца, краве мляко или месо? Асортимент от подобни храни за широк кръг от заведения- от детски градини до големи ресторанти предлагат все повече изложители на BioFach.

 През 2016 година  основният акцент е върху така наречения Convenienceполуфабрикати от вегански бъргъри и сандвичи, пише електронното издание на BR Online. Енергийните напитки като Mate и Macha на основата на млян зелен чай също намират своето място и са представяни като естествени природни средства за ободряване. Сред останалите тенденции са храните които оказват положително влияние върху здравето ни,  регионалните продукти , които са от важно значение за все повече потребители, както и грижата да си набавяме биохрани извън дома. Изложението идва за да информира все повече кулинарни специалисти как да приготвят биохрани в бюфетите, ресторантите и училищните столове за  да предлагат по-голямо разнообразие от здравословна храна. Предлагаха се продукти на основата  както на старите така и на нови по-скоро екзотични сортове зърно като киноа и лимец с амарант, някои от които са резултат от реализацията на десетки стартъп проекти, част от които и с регионална насоченост. 

Над 2000  изложители на BioFach 2016
 
Изложението за биохрани през тази година се радва на още по-голям интерес, и по данни на организаторите изложителите вече са 2 544. „За пръв път халетата ни са запълнени изцяло”, потвърди пред изданието Петра Волф от организаторите. 

Кристиян Шмид

Подобряване  на условията за биоземеделие поискаха в Германия 

По време на BioFach основна роля имат не само храните, но и политиката. Става дума за бъдещето на екологичното земеделие, Така например от германската организация на биопроизводителите поискаха от федералното правителство подобряване на рамковите условия за развитие на екологично земеделие в страната. Според председателя на браншовата организация Феликс Льовенщайн става дума за истинска промяна в тенденциите за управлението на площите с биокултури и стопанствата. „Преживяваме едно истинско събуждане”, заяви той в навечерието на BioFach 2016 и отправи критики свързани с факта, че ножицата между предлагането и търсенето на биопродукти продължава да се увеличава. 

Надежди за увеличение на пазара на биопродукти изрази германският министър на земеделието Кристиян Шмид, който заяви, че „пазарът на биопродукти създава предпоставки и за по-нататъчно увеличение на доходите на фермерите”. Той потвърди че решението за това зависи единствено от самите стопанства, и че биоземеделието няма да се регулира със специален закон. Според актуални данни приходите  за фермерите от продажбата на биопродукти  в Германия са нараснали с 1 млн. евро  за година- от 1,55 млрд. през 2015 на 1,56 млрд. евро през 2014 година. 

Оборотът от продажбата на биопродукти в големите търговски вериги в Германия през 2015 година надмина 8 млрд. евро. Пазара бележи бум и в други страни като Франция и САЩ, където оборотите стигнаха съответно до 5 и 300 млрд. евро. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар