Пазарът на биопродукти достигна до 80 млрд. долара

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Пазарът на биологични храни в света през 2014 година е достигнал до 80 млрд. долара ( над 60 млрд. евро), показват данните от пазарно проучване на Organic Monitor, предстaвено по време на специализираното изложение BioFach 2016

Най-големият пазар с 27,1 млрд. долара остава САЩ, следвани от Германия (7,9 млрд. долара) и Франция (4,8 млрд. долара). Най-голям ръст бележи пазара на биопродукти в Швеция. За година той се е увеличил с 40%. 

Потребителите в ЕС отделят 23,9 млрд. евро за биохрани. С най-висок процент на потреблението на биохрани на глава от населението  в Европа са: Швейцария (221 евро), следвани от Люксембург, Дания, Швеция, Лихтенщайн, Австрия и Германия. Делът на биохраните на пазара с храни е най-висок в Дания (7.6 %), Швейцария (7.1 %) и Австрия (6.5 %, 2011).

Над 2 млн. души се занимават с биоземеделие в света

 
Броят на фермерите занимаващи се с биологично земеделие в света през 2014 година е достигнал до 2,3 млн. души, показват данните от доклада  „Светът на биологичното земеделие”. Документът е изготвен от Изследователския институт по биологично земеделие (FiBL) и Международната федерация на движенията за органично земеделие (IFOAM – Organics International). Площите за отглеждане на биокултури са се увеличили спрямо 2013 година с 0,5% до 43,7 млн. хектара. От тях 11,6 млн. хектара се намират в Европа. България пък е втора в Европа по отношение на ръста на площите за биоземеделие. През 2014 година те са се увеличили с над 30% . Най-голямо увеличение на площите за разглеждания период от 70% е регистрирала Русия.  Страната ни е на седмо място по ръст на биоплощите в абсолютни числа (хектари) след Русия, Испания, Италия, Франция Турция и Словения. Като цяло площите засети с биологични култури в Европа през 2014 година са се увеличили с 2% до 260 000 хектара . Страните с най-много площи с био земеделие са Испания, Италия, Франция и Германия  и тези четири страни са в десятката на страните в света с най-много биологични земеделски площи.
Мартин Иванов 


Още по темата:
Новите супер храни показаха на BioFach 2016

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар