Белград привлича все повече млади хора с креативни идеи

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Сръбската столица Белград едва ли е един от най-красивите градове. Разположението му на брега на Дунава, в центъра на едно променящо се общество,обаче  го прави сборен пункт за различни млади и креативно мислещи хора.
„За мен Белград е място където мога да срещна много креативни хора, и е свързан с най-хубавите ми спомени”, споделя за „Дойче Веле” Анджела Виторович. За други Белград е едновременно свобода и хаос. Малко мръсен но весел и пълен с енергия. 1,3 млн. души живеят в него, а  след войните и разрушенията от 90-те години и свалянето на диктатора Слободан Милошевич Сърбия се е устремила към ЕС. Анджела следва в Белград история на изкуството и работи в едно дизайнерско студио. Освен това е блогърка и следи живота в белия град на Дунава. „Под нас се намира Сава мала, която в момента е сред най-креативните части на града. Инвеститорите искат да вложат милиарди в Белград, но за сега това не се вижда”, разказва тя. Градът според нея се променя- построяват се нови неща, а старите се обновяват, но Белград не  се променя по някакъв точно определен план.

 А в  сърцето на града може да се види истинска експлозия от цветове. Това представляват модните дрехи на дизайнерката Анна Люблинкович, която е международно призната. Проектите и са истинско огледало на нейния град. „Обичам кича и най-голямото ми вдъхновение са противоречивите неща както тук- супер момичета, които обаче са изключително боязливи, и затова ръчно изработените дрехи изглеждат като пердето на баба”, казва дизайнерката. Кич, фетиши и пердето на баба- подобни креативни проекти са продукт на собствена инициатива. „Обичам родния си град. За мен той  ми дава онази  позитивна енергия в момент, когато политическата, социална и културна ситуация никак не е лека”, споделя Анна. Хората в Белград според нея са много креативни, и това се забелязва.

 Още един от тези хора е и Александър Зограф, художник на комикси, който редовно организира уъркшопове за да покаже  едно парче от сръбската култура на комикса. „Искам с тези събирания да покажа на участниците в тях как могат да направят работата си по-добра”, признава художникът. Последната му работа е комиксът „Пощенски картички от Щутгарт”, и е вдъхновена от последното му пътуване в Германия и това как  немската култура на гостоприемство  се е отразила върху сръбските бежанци в страната. „Когато човек говори с тези хора, вижда колко тежка е била съдбата им, но в същото време те носят и голяма доза ентусиазъм и са щастливи”, смята Александър. Той е на мнение, че бежанците като цяло ще променят света. А чрез комикса той може да покаже колко променени са в повечето случаи тези хора,както и Европа Така както и Белград, един град който се намира в процес на промени, и който е идеално поле за мнозина, които могат да предложат своите креативни идеи.

Мартин ИвановПо материали на „Дойче Веле”
Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар