В Давос възраждат старите дървени шейни

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Помните ли дървените шейни от детството си? А знаете ли че всъщност оригиналните са се произвеждали  в Швейцария, и то не къде и да е а в реномирания курорт Давос. Днес една малка работилница се опитва да ги върне към живот, а с това да ни върне и към детските спомени. Класическата дървена шейна е най-разпространеният и използван модел в света.
В повечето случаи като копие на оригинала. „Познаваме я още от детството си, защото тя беше най-лесна за използване”, потвърждава една туристка . Детето и  също пожелало да има подобна шейна. „С нея си като Холидей Дейвидсън на снега. Удобна е, но е и бърза”, казва друг турист. Първата оригинална дървена шейна е произведена преди около 150 години, като моделът е взаимстван от Норвегия. Тъй като не била патентована, това позволило на много страни по света да произведат милиони евтини  копия. В резултат на това през 60-те години на миналия век хората почти забравили къде се произвеждат оригиналните шейни. „Нашите шейни са се произвеждали дори в Източна Германия”, разказва за „Дойче Веле” Пол Ардюсер. В Швейцария по думите му също имало една или две фабрики, които започнали  индустриално да произвеждат дървени шейни, които макар да били по-евтини от Давоските нямали нищо общо с оригинала. Заедно със своите сътрудници той притежава в курорта малка работилница за шейни. Решава да върне производството им тук след рекламна акция на местния туристически съюз. Набира средства чрез crowdfunding платформа в интернет. За да събере материали за производството им Пол решава да продаде предварително 20 шейни. Всички материали за производството им са швейцарски като например дървото от ясен. За да се изработи една шейна са необходими около 7 часа работа. Типично за дървените Давоски  шейни е че имат 5 дървени плоскости на седалката. Освен това за да се постигне по-голяма стабилност на шейната,  тя е подсилена и с допълнителни ламаринени лайсни. За традициите в производството на шейни тук разказва специална изложба в местния музей на зимните спортове. В миналото шейните са били замислени като средство за товарен транспорт, докато постепенно чуждите туристи не започнали да ги използват за удоволствие в свободното си време. През 1838 година в Давос е организирано първото официално състезание със Шейни. „Хората тук са много горди, че Давоските шейни са известни по цял свят”, казва Пол. 

В работилницата му всичко се прави както едно време. Всички части на шейните се сглобяват и завинтват ръчно. Това си има своята цена. Шейните се предлагат в два размера и могат да се модифицират по желание на клиентите, а цената им започва от 600 евро нагоре. Срещу това потребителите получават обаче гаранцията, че ще могат да се пързалят с удоволствие за дълги години напред. „Производството на шейни е като това на часовници. Предава се от поколение на поколение, и ще се радвам това да става и в бъдеще, защото Давоската шейна е свързана с историята на семейството ми”, допълва майсторът. 

И така след близо половин век традиционната дървена шейна отново се връща на мода за да покори нови почитатели на пързалянето по заснежените писти. 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”
Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар