Лайпциг – новото икономическо чудо на Изтока

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Лайпциг процъфтява. Метрополията и някога един от най-големите източногермански градове, днес се числи към един от най-бързо растящите в Германия. Само за 2015 година жителите му са се увеличили с повече от 15000 души. Известен с младите и креативни хора.
Причина за просперитета  му е естествено икономиката. Според  някои сега той  прилича на Берлин от преди десетилетие. За други Лайпциг е притегателен център за младите хора. Или клиширано казано, човек се чувства свободен в Лайпциг. Социологът Дитер Ринг изследва причините за невероятния бум в Лайпциг. За него той  е град на екстремното. След обединението на Германия през 1989 година индустрията  на града е почти разрушена. Вследствие на това близо 100 000 души напускат. „За голяма част от тези хора градът беше в криза, и дори през 2000 година нямаше надежди за нещо по-добро. През 2010 година хората вече са в еуфория от развитието му”, казва за „Дойче Веле”  социологът. Повечето от тях се надяват населението му да се увеличи до 60 или 70 000 души, а защо не и повече.  В Лайпциг свои клонове разкриват компании като BMW, Porsche и DHL. Икономическият ръст на града привлича не само повече жители, но и инвестиции.  Така в Лайпциг врати отваря лабораторията за  креативни идеи  на различни младежи – SpinLab

„Това е програма с която целим да подпомогнем стартъп проекти на млади хора”, пояснява Ерик Вебер. Всичко продължава половин година, и в този период за да успеят да преборят конкуренцията си авторите им получават безплатни консултации. Той и колегите му подкрепят хората решили да започнат самостоятелен бизнес най-вече като ги свързват с инвеститори. Контактите помагат на младите хора да намерят по-бързо средства за да реализират идеите си. За тях Лайпциг е алтернатива за бизнес , и целта на проекта според Ерик е най-добрите екипи и проекти да получат възможност за реализация точно тук. Освен това  се  цели още да се  привличат и креативно мислещи хора от други  градове и страни. 

Един от успешните примери е Петер Мария Шнур, който стартира бизнеспроекта си- гурме ресторанта „Фалко”, извел го до върха в тази област. Идва преди 11 години в тогава все още дивия Лайпциг. Експерименталната му кухня среща все повече почитатели. През 2015 година е обявен за готвач на годината от специализираното  издание Gurmio. „Хората се гордеят с този ресторант и е хубаво, че идват тук и го приемат като част от алтернативния облик на града”, смята готвачът.

 А алтернативната сцена в Лайпциг след промяната се развива доста бурно. За целта се използват много от изоставените къщи в града и празни халета от някогашните заводи. Един от хората възползвали се от тях е архитектът , който  заедно с колеги превръща бивша текстилна фабриБертрам Шулцека в център по изкуство и култура.  „Смятам че това да усетиш атмосферата тук в тази изоставена фабрика е било водещо за мнозина пионери на алтернативната сцена ”, казва дизайнерът. Това е нещо което той не може да усети другаде освен в лайпциг. Днес това място е притегателен център за мнозина творци на алтернативното изкуство от цял свят. Те намират в халетата на някогашната фабрика онази свобода  за живот и работа, непостижими другаде. „Лайпциг е известен със своите художници и тази атмосфера е много въздействаща“, казва художничката Ролина Нел. За Мадлене Кели този център е като едно малко селце на творците, което ги мотивира да работят още повече. Габриел Цеа възприема работата  си тук като „бягство поне за шест месеца от омразния Ню Йорк”, което  му помага да се концентрира върху картините си. Културното многообразие, икономическият растеж и увеличаването на населението- това е тайната за разцвета на Лайпциг. 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”
Снимка: „Дойче Веле”

 
Още по темата: Като място за startup в бизнеса, Лайпциг привлича все повече младежи

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар