Мирослава Цолова: Тръгнахме с идеята да намерим здравословни храни за децата си

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Тя е управител на „Моята ферма”.Стремежът да потърси здравословна храна я подтиква да изостави музиката, и да се отдаде на едно ново поприще- да изнамира и популяризира качествените храни.

 
От кога съществува проекта „Моята ферма”? Разкажете нещо повече за него.
 
Стартирахме през 2013 година, като идеята дойде съвсем спонтанно докато търсехме храна за децата си. Започнахме да тестваме, да обикаляме различни лаборатории, и в един момент решихме да развием бизнеса си. Целта ни беше тези  чисти храни да стигнат до един по-широк кръг от потребители в София.

Какви са основните рискове за потребителите при пазаруването на храни през интернет?
 
Повечето хора не се доверяват на различните онлайн платформи. Искат да пипнат и помиришат храната. Това обаче не е възможно навсякъде, защото не всеки търговец в магазина или на пазара позволява да му се пипа стоката. Ние познаваме всичките си производители, които са ни препоръчани или от министерство на земеделието, или от наши приятели или от самите нас. Тестваме и подбираме всеки един продукт, който стига до крайния клиент, като носим отговорността за това. Основно затруднение за нас е документацията- от една страна време отнема докато се провери дали даден производител е легален, от друга  е данъчната страна на въпроса. 

Как се развива онлайн пазара като търсене според вас?
 
Мисля че все повече потребители започват да се замислят , да си пестят  от времето и носенето на торби с покупки от различни магазини. Това можем да го направим спокойно и ние от „Моята ферма”.  Освен това добавяме продукти към които виждаме, че потребителите имат интерес. Така например на нашата платформа предлагаме моцарела, произведена от дребни фермери от Италия, както и цитруси от Гърция. Храните са ориентирани освен според търсенето, и според сезона. 

Успявате ли да задоволите като количества и производители и потребители?
 
По отношение на производителите имаме идея да изкупуваме цялата им продукция, но тя  се реализира по-бавно, докато потребителите са все по-доволни, защото благодарение на това, че предлагаме все повече продукти, с едно пазаруване те могат да предвидят  храната си за една седмица например. 

В какви срокове доставяте поръчките до клиентите?

 
Доставяме ги същия ден или на следващия. Имаме продукти като меса и натурални млека, които държим да са съвсем пресни. Те се доставят по график, и така организираме цялостната доставка до клиентите. Предлагаме възможност и за абонамент, както и ако поръчката е над 60 лева, да я направим на два пъти за наша сметка. Потребителите могат да плащат по няколко начина-директно при получаване на поръчката, чрез ваучери за храна или ПОС терминал. Ако някой продукт не им харесва, могат да го заменят или върнат без да се притесняват. 

Какво е различното между онлайн  пазаруването от „Моята ферма” и от конкурентите ви?
 
Разликата според мен е, че ние купуваме храните директно от производителя. Тъй като взимаме по-големи количества рискът за похабяване на храната е при нас. Ние сами подбираме най-доброто от това което имаме и правим подбор, без да караме производителите да ни доставят пакети от храна от по 1, 2 или 3 килограма например. 

Знаете ли как се развиват подобни модели на търговия в останалите страни?
 
Да,  като модел на търговия  ние сме взаимствали идеята от Англия , където това е ежедневие. Докато тук този начин на пазаруване тепърва добива популярност.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар