Сол Габета: Музикантът е архитект и математик в едно

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Световно известната челистка гостува на филхармонията в Дрезден

 

Тя е определяна като слънцето сред челистите. Това е аржентинската челистка Сол Габета. Родена е през 1981 година, а музиката е в кръвта и. Майка и и,  нейният брат също са  виртуози.  Още 4-годишна тя хваща челото, а на 10 печели първия си конкурс. Година по-късно е стипендиантка на Мадридското висше музикално училище.
По-късно следва в Берлин, а от 2004 година започва световната и кариера с Виенската филхармония. От тогава непрекъснато е на път. Живее и работи в много страни, вече говори шест езика, и понякога се чувства като хамелеон. 

Свиренето и представлява нейната философия за силата на музиката.  „Не е важно да владееш даден инструмент из основи, или да си музикален и  да имаш интелект. Това е смесица от много неща- музикантът е също и математик, и архитект”, казва музикантката за „Дойче Веле”. Според нея човек или се напасва и се опитва да намери един път, и да заобича някак тази култура и да просперираш от това, или човек живее винаги с усещането, че нещо не е постигнал. През 2012 година получава едно чело, което дори носи своето име. „То ми е като бебче, и когато съм на път например със самолета го наричам господин Чело Габета”, разкрива челистката. А господин Чело Габета е на повече от 250 години и е направен от известния италиански цигулар Джовани Батиста Гуаданини. Днес инструментът се оценява на 5 млн. евро

„Споделям живота си с това чело като с никой друг човек, затова мисля че е много важно всеки  да има нещо свое, без да се страхува, че на следващата сутрин може да не държи в ръцете си повече този инструмент”, казва още Сол Габета. Освен че преподава в Музикалната академия в Базел, днес тя води музикално предаване по Баварското радио. Може да се види на фестивали навсякъде по света и е истинска звезда не само на сцената. Все пак тя си остава един музикант. 

Свири с едни от най-известните оркестри в света, като например с Датския симфоничен оркестър. Винаги работи и с други световно известни музиканти като френската пианистка Елен Гримо или цигуларката Патрисия Копачинская.  А  сега е почетен гост на филхармониците в Дрезден.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар