Буквите като обект на изкуството

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

За повечето хора буквите са елементи от обичайната комуникация, и дори понякога забързани в ежедневието си се опитваме да ги  заменим с други символи и картинки. Замисляли ли сте се обаче над това, че буквите могат да се разглеждат и като обекти на изкуството- да присъстват на най-различни картини, върху храните които консумираме, да са част от картички  или от  татуировки. И като обект на изкуството на тях да е посветен цял музей

Те понякога имат свое значение, като знака за метрото например, но това не винаги е задължително. Двама дизайнери от Берлин създават магазин, в който продават само продукти, върху които най-често са отпечатани отделни букви. От плакати през пощенски картички и чаши до храни. Инициативата за създаването му принадлежи на Йохан Редекер и Кристиян Диттц, които управляват едно дизайнерско бюро и решават да отворят магазина през 2014 година. „Оформлението на нещата е това, което винаги ме е впечатлявало, а буквите са онова нещо, което при него винаги остава на заден план”, казва Йохан за „Дойче Веле”.  В същото време по думите му ние изчитаме милиарди от тях. Да създаваш нещо красиво с тях е това, което го е очаровало. И това е била основната идея на магазина. Правят ги с помощта на стара, но все още работеща преса и ламаринени кутийки, които напомнят на историческа печатница от 19-ти век. В магазина има и млечен бар, и това си има своето обяснение. „Искаме да направим един магазин на буквите, а в миналото се е смятало, че ламарината съдържа вредни вещества, които са били убивани от калция. Ето защо словослагателите са получавали мляко от своите майстор- печатари”, разяснява Йохан.
Художниците също използват отделните букви за да създават най-различни инсталации. Като  испанският художник Хауме Пленса, който изгражда гигантски обекти от тях. С помощта на буквите той вгражда в творчеството си най-различни послания, мечти или поезия. 

Германецът Дирк Крекер рисува картини от букви с помощта на пишещата си машина. Мотивите му са изградени на принципа на повтаряне на определени думи, изречения и букви. Тези произведения се наричат Type-Writer-Driwings.  Британката Кирин Ретборн  също „рисува” с помощта на пишеща машина. Портретите и често красят кориците на книги и списания, и цената им достига до 6 000 евро.  

Буквите се използват и като елементи в татуировките на известни личности като Анджелина Джоли, която е разкрасила тялото си с азиатски символи. Семейство Бекъм също не изостава от тази тенденция.  В Берлин пък се намира единственият в света музей на буквите. В него са показани над 800 букви, които  са украсявали прозорци и фасади или са принадлежали на частни колекционери. Експонатите трябва да покажат на посетителите, как се е развивала типографията на буквите. Основателка на музея е Барбара Дехант. „Някои посетители ги познават от по-рано, за други те са свързани с някакви лични истории или пък те  са очаровани когато видят букви които достигат до 3 метра височина”, казва Дехант. 

В сайта на магазина на двамата дизайнери всеки може да състави своята любима дума или да си поръча продукт с точно определена буква. Според Йохан играта с букви е нещо, което всеки помни като любимо занимание от детските си години когато се учи да чете, а днес те могат да са обект на изкуството в най-различни продукти. 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар