Пазарът на мляко остава в криза, въпреки че цените дръпнаха леко нагоре

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Спешни мерки за защита на сектора и повишение на изкупните цени поискаха в Германия

В началото на март цените на млякото, търгувани на електронната платформа Global Dairy Trade леко дръпнаха нагоре. При лек спад в изтъргуваните обеми спрямо средата на февруари  средният ценови индекс се повиши с 1,4% до 2 253 долара за тон.  Пълномасленото сухо мляко поскъпна за пръв път от средата на октомври 2015 година, и на 1 март се продаваше при цена от 1974 долара за тон (+5,4%). За сравнение преди година по това време то се е търгувало при 3 241 долара за тон.  Цената на обезмасленото мляко на прах също се повиши макар с 1,5 пункта минавайки отново границата над 1 800 долара за тон. Въпреки това цената му остава с повече от 1 000 долара под миналогодишното ниво, когато се е продавало при 2 935 долара за тон.
На минус продължават да се търгуват маслото и сиренето „Чедър”, показват  данните от последната борсова сесия на платформата.  Маслото поевтиня с 0,5 % до 2 811 долара за тон, а сиренето ‘Чедър” с 0,7% до 2 528 долара за тон. През миналата година те са се търгували съответно при 3 912 и при 3 377 долара за тон.
 
Спешни мерки за подкрепа на сектора в Германия 
 
Производствените  цени на млякото в Европа продължават да са ниски. В началото на февруари по информация на специализирания портал agrarheute.com , средната цена на млякото при производителите  от  ЕС е била 30,8 цента за килограм, а за миналата 2015 година тя се е понижила спрямо 2014 година с 19%. 

 Някои политици от партията на Зелените в Германия поискаха мандрите в страната незабавно да увеличат изкупните цени на млякото с 2 евроцента и приемане на специална програма от федералното правителство заради големия излишък от суровина на пазара.  Улрике Хьофкер, земеделски  министър от квотата на Зелените в провинция Райнланд Пфалц оценява положението в бранша като изключително тежко. Според колегата и от Баден Вюртемберг Александер Бонде и в момента има преработватели, които плащат  доброволно  по 2 цента над определените цени на млекопроизводителите. Зелените поискаха правителството да приеме специална програма, която да задължи всички преработватели които в момента плащат с 2 цента повече да повишат с още  2 цента цените си.  По данни на Института по икономика на храните (ife) в Кил, средният ценови индекс на млякото в страната през 2015 година е достигнал до 23,5 цента за килограм, което е най-ниската стойност от 5 години насам. За сравнение през 2014 година той е бил 34,5 цента за килограм. Това означава, че за година е паднал с 26,7%. В същото време производството на мляко в Европа продължава да се увеличава. През 2015 година то  е нараснало с 1,2%, а според експерти от американския департамент по земеделие само през първото тримесечие на 2016 година се очаква нов ръст с 1,7%. 

Протести на фермерите във Франция 

 
Протестите  на фермерите във Франция пък се пренесоха в Париж, където дори освиркаха президента на страната  Франсоа Оланд при откриването на Международното селскостопанско изложение.  Те са недоволни от срива в цените на млякото и останалите аграрни продукти през последната година вследствие от руското ембарго и пониженото търсене от страна на Китай. Според говорителя на местната конфедерация на земеделските производители  Пейзан Лорен близо 5 000 фермери са принудени всяка година да се преориентират към друг сектор. По оценка на правителството 400 000 стопанства в страната са в тежко положение.  

Съмнения за картел между мандрите тревожат фермерите у нас

 
Повечето млекопроизводители у нас са притеснени, че съществува картел между млекопреработвателите  и наскоро поискаха КЗК да започне разследване. „В момента има картел който унищожава животновъдството, и колкото да се помага на сектора парите отиват в мандрите”, заяви по време на един форум  Георги Русанов, млекопроизводител от Вълчедръм отглеждащ 170 крави. В момента млекопреработвателите в Южна България изкупуват млякото за около 60-62 ст. на килограм с около 10 ст. по-скъпо от тези в Северозападна България. Тези цени обаче са под себестойността му а, която се изчислява на 65 ст. за килограм. Недопустимо е според него в най-тежкия месец от годината-февруари, мандрите да свалят цените на млякото. Само в Северозападна България по думите му 4-5 тона мляко отиват в млекопреработвателните предприятия без да се плащат данъци за него. 

Изкупните цени на овчето мляко се движат в широки граници между 1,20 лв.и 1,45 лв. за килограм, като има и райони, в които достига до 1,70 лв. за килограм. Според Бисер Чилингиров, председател на Националната асоциация на овцевъдите има обаче и мляко което се изкупува на 0,90 ст. за килограм, като причината за това е че от страна на преработвателите извиват ръцете на производителите и си преразпределят пазари по между си.  Подобна практика според него  може да се преустанови само чрез стимулиране на директните продажби и създаване на мини мандри, което ще доведе до повишаване на конкуренцията на пазара. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар