Кризата може да направи все повече аржентинци вегетарианци

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Цените на месото в страната се вдигнаха двойно след обезценяването на песото

 

Високата инфлация в Аржентина и обезценяването на местната валута- песото се отразяват негативно върху цените на месото, съобщава АФП.
След идването на власт на новия президент на страната Маурисио Макри, то загуби 30% от стойността си, а традиционното асадо, което по-рано струваше  около 5 евро за килограм, сега е почти двойно по-скъпо. Заради високите цени на месото повечето хора все по-рядко пазаруват в месарниците на столицата Буенос айрес. „Нормално в семейството ми поне веднъж дневно на трапезата слагаме месо.Сега обаче всичко трябва да съобразяваме с доходите си, и затова ядем по-рядко месо”, казва Франко Марфул.  Заместват го с храни по-богати на въглехедрати или с плодове.

Кризата обаче кара хората да са все по-предприемчиви. Доказателство за това е един аржентинец, разработил специално приложение позволяващо на потребителите да сравняват цените на месото в различните магазини. „Започнахме с 25 месарници, а сега те вече  са между 3 500 и 3 700 в цялата страна”, казва Мигел Грасиано
Интерактивна карта показва магазините с техните адреси и цените на месото. То  не е единственото, което е поскъпнало чувствително. Инфлацията доведе до повишаване на цените и на други потребителски стоки. Високите цени са първото предизвикателство с което трябва да се справи новоизбраният  аржентински президент Маурисио Макри.

Мартин Иванов
По материали на АФП
Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар