Амбициозни фермери от с. Устина завъдиха първите месодайни кози у нас

Rate this post

Планират да изградят една от най-големите  ферми в Европа  за 300 кози майки

Млади и амбициозни фермери от пловдивското село Устина предизвикаха огромен интерес по време на специализираното селскостопанско изложение АГРА в град Пловдив  с показаните от тях първи в страната ни месодайни кози от породата „Боер”.
„Това е единствената в света порода кози, които се отглеждат специално за месо. Не се доят, а яретата сучат до четвъртия месец”, разказва зооинженерът Адриян Андреев. При интензивно отглеждане яретата по думите му дават доста голям прираст от 200-300 грама като може да достигне и до 400 грама на ден. До момента кози от тази порода се отглеждат в Германия и Австрия, където има големи ферми. „Ние обаче планираме да направим една от най-големите ферми в Европа с капацитет от 300 кози майки, отделно ярета и мъжки разплодници”, разказва специалистът. В момента във фермата се отглеждат над 160 кози. 

 Освен това се предвижда изграждане на станция за изкуствено осеменяване, като до година две ще предлагат и материал. Отглеждането на кози за производството на месо според Андреев има голям потенциал. „Все повече хора са заинтересувани от месното козевъдство. Повечето фермери искат да облагородят козите които имат, да направят едно стадо, коeто да отглеждат за производство на месо, и друго за мляко”, смята зооинженерът. Като размери месодайните кози от породата „Боер” са значително по-големи от млекодайните кози. Женските достигат до 70-90 килограма, а мъжките до 130-150 килограма, с ясно изразени месодайни качества. Отглеждат се предимно пасищно, като лятото са извеждат по поляните и мерите, а зимата фермерите разчитат на произведената от тях изкуствена паша.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

2 комментариев для “Амбициозни фермери от с. Устина завъдиха първите месодайни кози у нас

Вашият коментар