ARD: Замесени в допинг аферата руски треньори продължават да работят необеспокоявани

Rate this post
Българи може да са замесени в скандал с допинг в Малайзия  

rusanova Преди дни германската обществена телевизия ARD излъчи нов филм, посветен на допинга в леката атлетика. През последните месеци почти цялата система за допинг контрол в Русия е срината.

Ето защо е трудно да се каже какъв е броят на спортистите, които крият че са употребявали допинг. Спортното ръководство на страната уверява, че всички треньори замесени със допинг скандалите в леката атлетика от последната година, са били  отстранени. Разследването на германските журналисти обаче показва, че това не е така. Според руски блогъри повечето треньори в провинцията не са били засегнати от тази мярка, и продължават да вършат работата си. И в справка за едно регионално състезание по лека атлетика те намират доказателства за това. Излиза името на треньора Владимир  Мохнев, който заради големи подозрения за участие в допинг аферата е бил отстранен от Международната лекоатлетическа федерация (IAAF). Чрез социалните мрежи се свързват с обещаващ руски спортист, който потвърждава информацията. Оказва се че треньорът е сменил мястото за тренировки от Курск с Гужкин, градче с около 18 000 жители находящо се на 600 километра южно от Москва, където нормално не биха отишли да тренират чак толкова спортисти. И тук този треньор продължава да работи въпреки наложената му забрана, откъснат от света. Откриват го в тренировъчна зала, където една група спортисти провежда своите тренировки, сред десетките любители, които просто тичат за здраве. За да се изключат всякакви съмнения журналист снима тренировките със скрита камера четири дни поред. Мохнев е все на същото място и със същата група. За  отстраняването му съобщава преди време дори „Ню Йорк Таймс”. А той  не е някаква дребна риба, а треньор от голяма величина, който е в основата на успехите на Юлия Степанова, без чиито разкрития нямаше да се стигне до никакъв допинг скандал. Няколко дни след това всички атлети от групата на Мохнев участват в Руските зимни лекоатлетически игри, предавани на живо по телевизията. След състезанието разследващият екип се добира до списъка с участниците, от който може да се разбере къде провеждат подготовката си. В него те виждат и името на отстранения треньор Владимир Мохнев.

Благодарение на информатор се добират до Юрий Гордеев, наследник на Сергей Португалов станал скандално известен още през 2014  година с това, че е допингирал състезателите си. Гордеев е треньор на десетки атлети в североизточния град Пенза. Не се стеснява да върши мръсната си работа и по време на състезанията от трибуните. Информаторът  успява да се  свърже през интернет с Гордеев, като се представя за треньор на играчи, които имат нужда от оксандролон и примоболан. Разбира че някои от субстанциите идват от Шанхай. Оказва се че Юрий Гордеев е не само треньор, но и дилър на допинг. Екипът сезира представителя на IAAF в Русия по случая, който го определя като „скандален”. Записаният аудио разговор, доказващ че треньорът се занимава и с доставка на забранени стимуланти е ясно нарушение на разпоредбите на IAAF. Въпреки това Русия официално твърди, че до Олимпиадата в Рио през август ще реши проблема с допинга. Дали обаче може да се вярва на това. С шеф на допинг контрол, който е покривал пробите на състезателите, и с федерация оставила на работа отстранен на международно ниво треньор, и такъв, който дори открито продължава да предлага допинг на състезатели, тренирани в дълбоката провинция. Оказва се че измамите с допинг в Русия не са преустановени. Спортната общественост по света следи със загриженост ситуацията в Русия и иска мерки срещу спортистите без изключения. За това  че няма промяна в ситуацията потвърди и шефът на Германската лекоатлетическа федерация Клеменс Прокоп.  Олимпиада без участието на руски атлети би била нещо историческо. Заради Русия новоизбраният президент на IAAF Себастиан Коул е под непрекъснат натиск. Освен със случаите на корупция сега организацията му трябва да се справи и с руската криза. Натиск се оказва и от страна на МОК.

Екипът се отправя към Малайзия в търсене на   влиятелен човек, от който може би ще зависи участието на руските лекоатлети в Рио. Там се срещат с Даниал Батагопал,  висш фумкционер от малайзийския олимпийски комитет. Той представя случай на местен атлет, хванат с допинг, в който е замесен и човек дълго прикриван от властите в страната. Става въпрос за Карим Ибрахим, шефът на леката атлетика в Малайзия. „Независимо разследване доказа връзките му със състезател, който е бил уличен в употреба на допинг по време на Южноазиатските спортни игри ”, казва той. Според него разследването е доказало, че  Карим Ибрахим е довел български треньор и лекар в Малайзия , които са се включили в централизирания тренировъчен процес, при който е установено наличието на допинг. Има и други подозрения срещу Карим Ибрахим, известен с добрите си връзки в международната организация. Други шест лекоатлети по думите му, които са тренирали и в България са съобщили, че Ибрахим им е наредил да внимават, защото предстояла допинг проверка. Въпреки че Карим Ибрахимсе опитва да отхвърли всякакви подозрения, доказателствата срещу него са разтърсващи. Въпреки това и усилията на Даниал Батагопал,  никой в Малайзия не разследва случая. Информира  Себастиан Коул и президента на Световната антидопингова организация (WADA) Грек Риди , но без резултат. Сътрудник на УАДА го препраща към етичната комисия, а Коул отказва да се срещнат. И Коул и Риди обаче няма как да не са осведомени за случая. А заподозреният функционер продължава да е на работа дори в IAAF. Нещо повече, от него зависи дали руските атлети ще бъдат допуснати до участие в Рио или не.

И докато световните функционери се опитват да скрият следите си, а в Русия да покрият скандала, в страх и неизвестност продължават да живеят хора като Юлия Степанова , осмелили се да говорят по случая. Заедно със своето семейство тя напуска Русия след направените разкрития от мерки за сигурност, и сега живее на тайно място. Най-сигурната връзка с нея е през интернет. „Ако се върнем обратно в Русия, мисля че не ни очаква нищо добро”, казва съпругът и пред ARD, според който висшите спортни функционери на страната не правят нищо за да се изчисти леката атлетика. Лъжат не само те, но и от WADA и IAAF. „Надявам се скоро забраната да бъде отменена, и да покажа че чист от допинг спортист може да печели”, допълва Юлия. Като всички останали руски атлети тя тренира въпреки че няма право да се състезава, но се надява че заради направените от нея разкрития може да получи индивидуална квота за Рио 2016.

Превод: Мартин Иванов

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар