Семейна компания, лидер на пазара за ягоди и малини в Германия показа новите тенденции на АГРА 2016

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

България има потенциал да отглежда близо 2 500 хектара плодове оранжерийно

Когато говорим за бизнес в Германия, винаги свързваме това с традициите и предаването му от поколение на поколение. Особено силни са тези традиции в земеделието, а един от примерите за това е фирма Kraege  специализирала се в производството на разсад от малини и ягоди.
Повечето хора работещи в нея са млади и енергични. Попадам случайно на щанда им на специализираното изложение АГРА в Пловдив, където с усмивка ме посреща един от собствениците и Маркус Щаден.
„Отглеждаме основно малини и ягоди на около 140 хектара  в близост до град Мюнстер”, казва ми Маркус.  

От 1958 година компанията се е съсредоточила в производството само на тези плодове, като към момента произвежда  над 25 сорта ягоди и най-важните за пазара сортове малини. „В Германия сме лидери на пазара и държим 70% от него като произвеждаме близо 19 млн. растения. Има още две фирми, които произвеждат около 9 млн. растения”, продължава той. 

Според него въпреки че в момента в България повечето производители на ягоди и малини са дребни и средни фермери, вече се забелязва тенденцията за създаване и на по-големи стопанства, в които отглеждането на малини и ягоди става все по-професионално. За да става това възможно пък са необходими модерни сортове. „Нещата при вас са все още в началото, но мисля че до 5-6 години по-голямата част от сортовете които произвеждаме, ще се отглеждат и в България”, убеден е Маркус.  Най-предпочитани в момента от клиентите сортове са такива като Alba Asia или Malling, чиито плодове са по-издържливи и могат да изтраят по-дълго време при транспорт, което е важно от търговска гледна точка. Разбира се според него в бъдеще може да се очакват още нови сортове. „Продукцията  ни е насочена основно към европейския пазар „, допълва Маркус.  Като предприемачи те са много доволни от работещите при тях българи, които постепенно са изместили полските и румънски сезонни работници. 

Тенденцията  големите вериги от магазини да търсят свежи продукти е причина според него все повече производители на плодове да се ориентират към оранжерийното производство. То помага за предпазване на растенията от най-различни неблагоприятни условия като обилни валежи например, и освен това дава възможност за целогодишно производство. „Ако аз например произвеждам ягоди и малини в оранжерии, мога да гарантирам на търговците с които работя всяка седмица еднакви по качество и количество плодове”, дава пример той. За германския пазар от значение не е толкова цената на продукцията, колкото качеството.  В неговата компания имат около 1 000 декара оранжерии, като тенденцията е за увеличаването им.  Потенциала на пазара в България  според него  позволява да се развие оранжерийно производство на плодове върху 2 500 хектара. За сравнение в Полша той е 10 пъти по-висок- около 25 000 хектара.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар