7 начина да подобрите кулинарната си дисциплина пестейки средства и време

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

В днешно време все повече хора търсят начини за здравословно или пестеливо  хранене – ориентират се към вегетарианството или дори към по-крайни форми като веганство и суровоядство, или пък стават дъмстери, несъгласни с глобалното разхищение на храни. Дори и да не се причислите към някое от тези съвременни социокултурни и кулинарни течения, може да следвате няколко прости принципа, които да ви позволят да подобрите кулинарните си навици пестейки време и средства. Електронното издание на Gazeta.ru дава 7 примера как да направите това. 

1.Анализирайте хранителните си навици 
 
Това е първата крачка към постигане на кулинарна дисциплина. Може да ви отнеме между една и две седмици. Ако решите да подходите сериозно, съставете таблица, в която да записвате какво сте яли на закуска, обяд и вечеря в рамките на максимум 14 дни. Дали храната е била вкусна, и дали ви е харесала. Така ще разберете с какво се храните, какво ви липсва и какво трябва да направите за да си го набавите. Установили сте например че почти не употребявате зеленчуци, а прекалявате с пържените и солени храни. Планът е ясен-просто да изключите излишното, и да включите липсващото. 

2.Попитайте домашните

Ако домакинството ви се състои само от вас и котката, чиито гастрономически предпочитания не са чак толкова объркани като вашите, може да прескочите това. Но ако не е така, трябва да постъпите демократично, вземете пред вид желанията и на хората с които живеете. Ако обичате авокадо и нискомаслена извара, това не означава, че и другите споделят вашия вкус. Те могат да ядат това което има в хладилника, или да не се интересуват въобще с какво се хранят, затова трябва да намерите компромисно решение. Крачка към него е ако направите заедно списък със седмичните покупки. 

3.Инвентаризация на хладилника
 
Може да се наложи не само да проверите какво имате в хладилника, а да загубите повече време, за да разберете че съхранявате най-различни продукти с отдавна изтекъл срок като брашно, няколко кутии със сладко от вишни и други, които рано или късно трябва да изхвърлите. След това ще знаете точно какво имате. Тази информация може да ви помогне по-лесно да съставите списъка за седмичните покупки. Знаейки че имате повече ориз, елда и фасул например, може да направите шницели с ориз, оризови сърми или боб чорба. Главното е че ще знаете какво ядете, и какво не ви липсва. 

4.Определете приоритетите

 
Ако бюджетът ви не позволява да се охарчвате за деликатеси, определете приоритетите си. Винаги трябва да се прави разлика между това което ви се иска, и това което ви е нужно. При съставянето на списъка с покупки обърнете внимание колко са ви нужни продуктите които купувате. За какво например ви са рибен сос или кокосово мляко ако сравнително рядко готвите тайландска храна? Сметаната, компотът от круши или маринованите краставички са жизнено необходими, или идеална възможност да предизвикате някой панкреатит или повишаване на кръвната захар. Но без цвекло, кисело мляко, елда и риба може наистина да не минете. 

5.Съставете седмично меню
 
За някои това е проста задача, за друг сложна. Ако вие сте от първите, тогава може да изберете начин по който да съставите своето седмично меню. Може да последвате примера на Шелдън Купърт от филма „Теория на големия взрив”, който знае какво ще вечеря във всеки един ден от седмицата- в сряда пица, в петък тайванска храна, а понеделник е ден на спагетите. Или да ориентирате менюто по вида на протеините които искате да приемате на вечеря- в понеделник боб, във вторник пилешко месо, сряда говеждо и така нататък. Трети начин е да приложите принципа на сезонността: пълнени патладжани през лятото, а зелеви сърми или агнешко с ряпа през зимата. След това може да закачите менюто на хладилника. 

6.Съставете списък на това което ще купите
 
Ако сте инвентаризирали на хладилника и кухненските шкафове, и сте направили седмичното меню, е време да направите и списъка с покупки. В него просто трябва да включите продуктите, необходими ви за седмичното меню, и това което ядете на закуска като прясно и кисело мляко, плодове, сирене. Тук трябва да се контролирате, като изключите храни за които смятате че няма да вистигне време да изконсумирате. Може да се окаже че това ще е сиренето-един от най-нещастните продукти, тъй като е трудно да си представим колко опаковки със сирене се похабяват при приготвяне на гювеч, тъй като никой не иска да го яде. 

7.Замразяване на останалата храна

 
Последното което трябва да направите е да замразите храната, която не сте консумирали, дори и да не сте привърженици на полуфабрикатите. Но кой е казал че пълнения син домат ,  който сте приготвили е полуфабрикат? Може да замразите и съвсем готови блюда като месо с картофи или супа, които да похапнете по-късно. Ако обаче готвите двойна порция, втората може да замразите за тогава, когато въобще няма да имате сили и време да готвите. Тогава трябва само да я размразите.

Мартин Иванов

По материали на Gazeta.ru
Снимка: Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар