Хорст П. Хорст –„магьосникът на светлината”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Screen Shot 03-26-16 at 10.47 AM

Със черно-белите си снимки той прави истинска революция в модната фотография. Никой не е направил повече за списание Vogue от него. Фотографиите му определят стила на списанието десетилетия наред. Това е фотографът от немски произход Хорст Паул Албърт Борн известен като Хорст П. Хорст.
Пред обектива му са заставали икони като Марлене Дитрих, а за него ни припомня журналистът Волфганг Йооп в една ретроспектива на „Дойче Веле”.

От 30-те години на миналия век Хорст П. Хорст диктува модата във фотографията особено зад  Океана, където работи за Vogue, а произведенията му напомнят на картините на Дали. „Снимките на Хорст П. Хорст имат един особен сексапил, те са толкова магични”, казва Йооп.  Самият той също е бил сниман от него, и до днес си спомня за срещата им. Сега се връща назад към творчеството на известния фотограф благодарение на една изложба и издаване на фотоалбум с негови снимки. „Когато гледам снимките му се чувствам сякаш съм в музей и разглеждам гръцки статуи”, продължава той.

Под режисурата на Хорст П. Хорст всеки модел има своя собствена роля. Всичко е перфектно подготвено дори облеклото. Велики моменти, големи дълги рокли… Холивуд.  „Той идеализира хората, аристократи, актьори, красоти, модели”, смята журналистът. Хорст П. Хорст придобива известност със своята педантичност. Идеалното в стила и красотата изучава в Париж при известния архитект Бузие. В Ню Йорк прилага своя перфекционизъм и наученото във фотографията, и бързо си печели реномето на един от най-значимите фотографи в Америка. От 1931 година работи за Vogue.

„В миналото Vogue е залагало на това да показва един идеализиран свят на модата използвайки плакатната форма, докато в днешно време концепцията на списанието  е друга- да се показва силната жена, жената от ежедневието, а не жената-герой от един инсцениран свят на киното”, казва Волфганг Йооп. Фотографиите на Хорст П. Хорст са толкова красиви, че представляват една парафраза на истинския живот. „Мисля че поне аз не мога да гледам в очите идеализирания свят на модата. Важното за един фотограф е ако снимката му го надживее. Дрехите не могат да ни надживеят”, завършва журналистът. А фотографиите на Хорст П. Хорст са своеобразно завещание, документи свидетелстващи за епохата му, останали и до днес.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле“
Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар