Конопът- от полето до аптеката у нас , път без изход засега

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
konop21

В Израел отглеждането му за нуждите на лекарствената индустрия  отдавна не е табу

Индустриалното производство на коноп може да се окаже мечтана  ниша, за която скоро нищо чудно  да се заговори сериозно, тъй като ако  изключим това, че конопът е основен източник за производство на 
марихуана, то има изключително ценно приложение в медицината и строителството. Може, стига обаче държавата да успее да изясни кой и как може да отглежда коноп за индустриална преработка, по какви методи ще може да се преработва той, и най-важното кой ще контролира процеса по преработката му. За сега топката се прехвърля между няколко ведомства- вътрешно, здравно и земеделско. От последното все пак признават, че би имало безспорна икономическа полза в това, да се разшири разбира се при доста строг режим отглеждането на коноп за индустриални цели.  За неспециалисти е важно да се отбележи, че става дума за отглеждане на коноп със съдържание под 0,2% на психотропното вещество тетрахидроканабинол (ТХК).

„От всички над 80 подобни вещества, съдържащи се в листата на конопа единствено ТХК е психотропно вещество, докато останалите  са с много полезни фармакологични ефекти и биха могли да са компоненти от лекарствата”, уточни  по време на наскоро провела се дискусия между депутати и експерти проф. Владимир Димитров от Института по неорганична химия към БАН.  Някои видове коноп наистина са култивирани с цел да се повиши концентрацията на психотропното вещество. За индустриален коноп според него обаче  се счита този, в който съдържанието на ТХК е до 0,2%, и в много от страните на Европейския съюз по думите му той не се третира като източник на психотропни вещества и контролирано е разрешено отглеждането му за преработка.

В Германия например  за отглеждането на индустриален коноп като суровина дори не се изисква специално разрешение, а фермерът е длъжен само да се регистрира във федералната агенция по земеделие и прехрана (BLE) като производител на коноп. Това  каза в отговор на запитване от сп. „Агроном” Фабиан Ристер от Германския съюз по конопа.  Що се отнася до това дали производителите трябва да имат сключени договори с лицензирани преработватели, той  уточни  че в миналото е имало подобна практика, но  в момента производителите на индустриален коноп в страната не са длъжни да сключват такива договори.  Те са задължени единствено да уведомят агенцията, когато започне периодът на цъфтеж. Тогава идва специален контрольор който взема проба за да установи нивото на съдържание на ТХК в растенията.  Броят на фермерите отглеждащи коноп в страната, както и на това колко хектара се отглеждат се променят според него всяка година. Фабиан Ристер допълни, че през тази година се очаква да се разреши отглеждането на коноп в Германия и с терапевтични цели за нуждата на медицината.
Лечебните вещества в индустриалния коноп са канабидиола и канабиола, като на международния  пазар изкупната цена за килограм индустриален коноп е над 10 000 долара. Учените виждат в производството на коноп за преработка както поминък за фермерите, така и за малки и средни високотехнологични предприятия в сферата на фармацевтичната индустрия.

Какво е разрешено сега?

 
В момента според  Закона  за наркотичните вещества  коноп може да се отглежда само за семена, фураж и за посев, но не и за преработка. А  според проф. Димитров производството на семена от коноп  е с твърде ниска добавена стойност в сравнение с приложението , което растението може да намери в други области.  Предимствата при  преработката на коноп за високотехнологични нужди   са свързани и с това, че за разлика от отглеждането  му  за производство на семена не се нуждае от дотации или субсидии.  От института по органична химия са разработили специален метод,  с който може да се контролира нивото на психотропното вещество в конопа.

От МЗХ обаче  за сега не са отворени към идеята да се разреши отглеждане на коноп за нуждите на високотехнологичните производства. Емил Миланов началник отдел „Полски култури, плодове и зеленчуци” мотивира това с регламента на Общата селскостопанска политика, според който „в ЕС се разрешава отглеждане на коноп само за влакно”, като разрешени за отглеждане са само сортовете коноп,  включени в европейския каталог  със съдържание на ТХК под 0,2%. При производството на конопено  семе различно от това за посев пък се изисква задължително лицензиране  на производители и вносители, за да се гарантира, че то няма да отиде за други цели. Освен това според него не е в компетенциите на аграрното министерство регламентирането  на  преработката на индустриален коноп.
По време на дискусията обаче стана ясно, че индустриалният коноп е икономически неизгоден за производство на наркотици именно поради ниското съдържание на ТХК, който освен това при термична обработка  се превръща в неактивно вещество. Освен във фармацевтичната индустрия конопа има приложение в строителството например за производството на тухли. У нас според експерти има интерес за изграждане на подобно предприятие за производство на тухли в Самоков.  Подобни тухли могат да се произвеждат чрез модерни технологии при които се използва методът на изсушаването. Към тази технология има интерес от  страна на чешки предприятия. Проф.. Светла Бъчварова сподели, че и сега в Хасковско се отглежда 500 декара с коноп.

Производството на индустриален коноп в  Израел процъфтява

Screen+Shot+03-30-16+at+10.07+AM

 И докато ние още умуваме по отношение на това как да уредим производството на коноп за нуждите на фармацевтичната индустрия, то отглеждането му в  Израел вече процъфтява. В потвърждение на това са и думите на Тамир Гедо , шеф на фармацевтична компания  според който в страната съществуват програми за индустриално производство на канабис от преди  10 години. Компанията  вече отглежда 50 000 растения в северната част на страната в място оградено с високи каменни огради и снабдено с камери за наблюдение. В университета в град Йерусалим дори работи изследователски център, в който се изучават лечебните свойства на канабиса, защото според мнозина учени той може да помогне при лечението на десетки заболявания.  „Диабет тип 1, шизофрения и страхова невроза и може би алцхаймер  са някои от заболяванията, при които конопът може да има такъв ефект”, казва  Рафаел Мешулам, фармаколог от университета в Йерусалим пред АФП. Създателите на плантацията се надяват на пълна легализация  на производството му, което е само въпрос на време.

Лекарите  в Израел вече предписват илачи съдържащи канабис,  като само за 2015 година  за подобни лекарства са издадени рецепти на близо 15 000 пациенти страдащи от рак или епилепсия например.

В Германия либерализират продажбата на лекарства  с канабис

Либерализиране на режима за отпускане на лекарства съдържащи канабис се планира и в Германия, става ясно от нов законопроект на правителството в Берлин. Електронното издание на „Ди Велт” твърди, че през януари тази година  е започнала процедура за одобрение на законопроекта от Брюксел, и се очаква още през лятото правителството да вземе решение по въпроса.  Отделните страни членки на ЕС ще имат срок от три месеца да дадат становище по предложените от Берлин за нотификация текстове.

Ако бъде приет от германския Бундестаг  законът ще позволи на пациенти страдащи от определени заболявания да си купуват от аптеките не само лекарства съдържащи ТХК, но и листа от канабис. До момента това е било възможно само при определени случаи, твърди изданието.  По данни на федералната агенция за медикаментите и лекарствените средства до сега близо 600 пациенти са имали нужда от подобни средства за лечение.  Който сега иска да се сдобие с трева чрез рецепта има нужда от лекарско удостоверение и от огромно търпение, защото в аптеките дават канабис само на пациенти, чието лечение е невъзможно със съществуващите терапевтични практики.  Здравната каса поема цената само на готовите продукти съдържащи ТХК, но който пациент желае да си закупи канабис за прием по кръвен път или екстракт от коноп трябва сам да си плати. Тревата в аптеките обаче е значително поскъпа отколкото при дилърите на улицата.  Според здравния министър на Германия Херман Грьое  целта на предвижданото либерализиране на лекарствата с канабис е да се помогне на тежко болните пациенти. До момента към службата  за контрола върху легалното производство на канабис в страната, която е подчинена на агенцията по лекарствата  отговарят според информации на медиите само 5 служители. Новия законопроект предвижда тази служба да отговаря и за търговията на едро и дребно с лекарства съдържащи ТХК.  Отглеждането на трева за частни нужди обаче ще бъде забранено както и до сега.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар