Как виното е станало по-вкусно?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
vino

Как климатичните промени оказват влияние върху вкуса на виното? Полезна ли е чаша вино на вечеря? Може ли човек да се опияни от аромата на виното?  На тези въпроси търси отговор електронното издание на Gazeta.ru.

Горещо вино
 
През последните години френските винопроизводители се радват на изключително високи добиви от грозде, което предизвикало учените да потърсят причината за това. Според Елизабет Волкович, професор по органична и еволюционна биология една от причините за повишаването на добивите в последните години може да се крие в глобалното затопляне. Изследване за това, как „капризите“ на времето указват влияние върху реколтата от грозде през последните 500 години  било публикувано в научното списание Nature Climate Change. Заедно с изследователи от NASA професор Волкович изяснила, че  днес гроздето във Франция узрява средно с две седмици по-рано отколкото в миналото. Причина за това били климатичните промени. Времето станало доста по-топло, но без типичните засушавания. Това според учените  се отразило и на качеството на виното, тъй като по правило най-хубавото вино става от ранно узряло грозде. За любителите на виното обаче има и лоша новина.

Ако затоплянето на земното кълбо продължи, скоро ще се стигне до преломен момент. Според Волкович  за пример за бъдещото развитие на винопроизводството  може да послужи 2003 година. „Тогава през лятото Старият континент преживя страшна жега, а хидрометеорологичните станции отбелязаха рекордно високи температури. Всичко това доведе до гибелта на хиляди хора. Въпреки че реколтата от грозде  била доста ранна, качеството му можело да се постави под съмнение”, твърди изследователката. Изследването на учените не касае само един винопроизводител ли винен регион на Франция. Уникалността му се състои в това, че обхванало многобройно количество от данни, събрани от винопроизводители от различни райони като Бордо, Лоара и др. .За да съставят пълно изследване, учените се обърнали към исторически източници от последните 1300 години, а анализът им започнал от 1600 година, когато аналите все още се водили от църквата. Но по-голяма част от доказателствата за защитаваните от тях тези намерили през миналия век, когато климатът частично претърпял изменения. Това затруднило учените в опитите им да разберат как климатичната система функционирала в по-далечни времена. Проследявайки тенденциите те  установили, че даже незначително повишение на температурите може да доведе до по-ранно узряване на гроздето. Според Волкович резултатите от изследването доказват нагледно, какъв бърз ефект имат промените  и колко чувствителна е планетата ни към тях.

Има ли истина във виното?

 
Въпреки че виното става все по-вкусно, учените не съветват любителите му да оправдават с това всяка чаша вино която консумират. Според по-рано публикувано изследване умерената употреба на вино е свързана с редица положителни ефекти за човешкото здраве като понижаване риска от сърдечни заболявания и увеличаване продължителността на живота. По-подробен  анализ на данните обаче показал, че изследването не е било доста коректно направено. Подробности за него може да откриете в Journal of Studies on Alkohol and Drugs.

Учените анализирали 87 проучвания доказващи ползата от умерената употреба на алкохол, концентрирайки се върху отделните групи хора, участвали в тях. Оказало се че в тази на трезвениците например имало и доста такива, които все пак консумирали алкохол в ограничени количества, но имали известни здравословни проблеми. Точно това накарало учените да заключат, че тяхното здраве било по-лошо от това на хората употребяващи спиртни напитки. След като резултатите от изследването били преразгледани, учените обаче заключили, че на по-добро здраве и по-голяма продължителност на живота се радвали хората, които пият по-малко от чаша  алкохол седмично, без да се уточнява видът му. Това може да е червено вино или бира например.

Опияняващият аромат на алкохола

Наскоро учените установиха, че алкохолът може да оказва влияние на човешкия организъм не само след консумацията му.  Според проучване на университета Едж Хил публикувано в Psyhopharmachology  дори ароматът на алкохола може да окаже влияние върху поведението ни. На участниците в изследването било указано да носят маски пропити с аромати на алкохолни или безалкохолни плодови растения. След това те били помолени да натискат един бутон всеки път, когато пред тях на екран се появила буквата К или изображение на бутилка с алкохол. Учените проследили колко пъти по време на теста участниците са натиснали бутона погрешно.

Оказало се че броят на грешните сигнали при участниците с маски пропити от алкохолни аромати бил по-голям отколкото при хората с маски с безалкохолни аромати. Това е първото комплексно изследване на влиянието на ароматите от алкохола върху човешкото поведение и реакции. Както се изяснило ароматът на алкохола затруднява контрола върху системата на обоняние при човека. Според учените подобни изследвания могат да им помогнат за това да узнаят повече за  механизмите на въздействие на наркотичните и токсилогични вещества върху хората.


Мартин Иванов
по материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар