Панамските досиета разтърсиха финансовия свят

Rate this post

Screen+Shot+04-04-16+at+09.50+PMСледите на „шейховете” в офшорните оазиси разкрива журналистическо разследване

Безпрецедентен скандал за укриването на милиарди в офшорни компании вече тресе финансовия свят. С помощта на финансовата кантора „Мосак Фонсека” на бял свят излезе информация за неподозирани финансови операции на хора и институции. Засегнати са политици като  Петро Порошенко, спортни функционери, звезди като аржентинския футболист Лионел Меси. Анонимни източници са предоставили на медии от цял свят 11,9 млн. документа за 214 000 офшорни компании, което е най-сериозното изтичане на данни за всички времена. 

„Джон Доу” е име, използвано най-често в САЩ като псевдоним на някой, който иска да съобщи нещо запазвайки анонимност. Но „Джон Доу” постави един любопитен въпрос. „Интересувате ли се от данни? Ще ви ги предоставя с удоволствие.” И с това започнала една от най-невероятните истории, разказани от германския „Зюддойче Цайтунг”. Истории за сенчестия свят на обществени фигури, за които никой извън него не знае. Един свят в който хората пробутват тук и там сделки с имоти за милиони в затънтени места, или дялове на различни компании, или купуват скъпи яхти и самолети. Повечето от случващото се в света е напълно легално. Така може да се посочи  например, защо един мениджър от германска банка искал тайно да придобие вила на остров Майорка и за целта се прикрива зад офшорна компания. И докато  подобно недвижимо имущество се облага с данъцитук в страната всичко е наред.

Не става дума само за злоупотреба с данъци

 
Все пак много от  сделките, които се реализират чрез така наречените обществени компании т.е. фирми тип пощенски кутии са в някой отвъдморски офшорен оазис.

Често зад подобна потайност обаче  се опитват да се прикрият криминално проявени търговци или престъпници. От документи, обработени от „Зюддойче Цайтунг” съвместно с близо 400 журналисти от цял свят през последната година става ясно, колко голям е де факто проблемът с офшорните сделки, и с каква спешност светът трябва да предприеме мерки срещу това.
Изданието разкрива, че досега е станало известно, че частни лица и компании тип пощенски кутии са използвали най-различни схеми за да заобиколят плащането на данъци. Освен това подобни неща били несоциални, тъй като водели до недостиг на постъпления от данъци в Германия или някъде другаде за финансиране на обществено значими  проекти или строителствоto на жилища.

Проблемът с офшорните компании обаче не свършва до тук. Както показват историите, които „Зюддойче Цайтунг” ще публикува тази система е била използвана и от различни терористични групи финансирали по този начин своята дейност. Така например заобикаляйки санкциите режимът в Дамаск е финансирал бойните действия срещу собствения си народ. Висши държавни и партийни функционери на Китай създали десетки офшорни компании в Панама за да прикрият многомилионни сделки в чужбина. Непосредствено преди публикуването на информацията дори към някои от засегнатите  потърсени от изданието за становище са били отправени заплахи. Говорителят на руския президент Владимир Путин определи това като „информационна атака” на западните медии. Това бе реакцията на Кремъл към отправени от изданието въпроси във връзка със сделки за милиони на лица от обкръжението на президента и за приказното богатство на приятелите на Путин. Кантората на компанията през която бе доставена информацията за тези сделки се обяви срещу публикуването  и, като обяви, че това  е противозаконно и наказуемо.

В публикацията се припомня, че и Едуард Сноудън беше заплашен с наказание за издаване на тайни при публикацията на предадените от него на журналисти информации за практиките на подслушване използвани от американското разузнаване.

Под ударите на закона трябваше да попаднат и журналисти на британския Гардиън”, които публикуваха материалите на Сноудън.  Въпросът дали Джон Доу се е сдобил незаконно с тези документи  сега се задава най-често от представители на финансовия сввят, но не е от решаващо значение за това, дали те да се публикуват от медиите или не. Решаващи за това са два други критерия: Дали човек може да се довери на тях? и Дали публикуването им е от интерес за обществото? Ето защо преди публикуването им „Зюддойче Цайтунг” е сравнил получената информация с десетки други документи и досиета от съдебни процеси. В нито един от случаите съмненията ако ги е имало не са прикрити. И тайните на „Панамските досиета” трябва да бъдат разкрити.

А следите на тези досиета водят към някои от най-известните лица на нашето време, като например футболиста Лионел Меси. Изданието припомня, че в началото на май той ще трябва да отговаря пред съда за укриването на 4,1 млн евро. При това той е трябвало да бъде обслужен от гъста мрежа от офшорни компании, толкова оплетени, колкото и ходовете на играча на терена.  „Не гледам какво подписвам”, заяви Меси по време на разпит от съдия-следовател.  „Подписвах каквото ми кажеше моят баща че трябва да подпиша. Нито съм гледал какво е, нито съм се концентрирал в това и нито съм питал”, допълва футболистът. Подобни оправдания са добре познати и в Германия. Те са част от арсенала и на Франц Бекембауер по време на приказната афера от последното лято. Тогава Кайзерът заяви в едно интервю за „Зюддойче Цайтунг” почти същото, напомня изданието. Той признава, че е действал на сляпо подписвайки най-различни договори на доверие. Сред фирмите попаднали в досиетата на Панама е и една малко необичайна офшорна компания разследвана дори от испанските власти. Тя се казва Mega Star Enterprises, с нея е свързан и  Лионел Меси.

Кои са сред засегнатите банки?
 
От документите излизат имената не само на международни финансови институции като британската HSBC. Германската Comerzbank  или швейцарската UBS, но и австрийски такива като Raifeisen и Hypo Vorarlberg, твърди Kurier. Собствеността върху дадена офшорна компания не е забранена.  От двете банки заявиха че са спазили законите, че са проверили идентичността на клиентите си, и са се съобразили със законодателството срещу прането на пари.

Ни лук яли, ни лук мирисали
 
Финансовата буря се разраства със скоростта на светлината. Повечето от засегнатите по един или друг случаи от досиетата реагират следвайки принципа- „ни лук яли-ни лук мирисали”, но някои страни като Франция и Швеция вече декларираха, че ще започнат разследвания.
Властите в Австралия  съобщиха, че над 800 австралийци фигурират в досиетата, като над 120 от тях са притежатели на офшорни компании в Хонконг. Сред засегнатите е и новоизбрания президент на Аржентина Маурисио Макри, в чието лице мнозина видяха надежда да вдигне на крака южноамериканската страна. Новозеландският премиер Джон Кей, чиято страна е сред 21-те оазиса споменати в досиетата от панама заяви, цитиран от електронното издание на „Ханделсблат”: „Данъчните оазиси се намират там, където се крие тайна информация”. Това според него не важало за Нова Зеландия. Семейството на пакистанския премиер Навар Шариф дори се обяви срещу отправени критики за участие в офшорни компании. „Тези жилища както и офшорни компании са наши”, зави пред една телевизия синът на премиера Хюсеин Шариф. Той призна че нямало нищо погрешно в това, и че никога не го е крил.  „Както британският, така и пакистанският закон не забранява избягването на „ненужните” данъци чрез офшорни компании”, допълва  той. Тъй като Хюсеин Шариф не живее в Пакистан от 1992 година не е задължен да декларира имуществото си в страната. По повод исканията на опозицията за разследване Хюсеин Шариф декларира, че семейството му ще окаже пълно съдействие на властите.

Испания която и без това изобилства от корупционни скандали също не остава настрани от Панамските досиета. Сред присъстващите в тях е и сестрата на испанския крал Филип, известният режисьор Педро Алмодовар и съпругата на комисаря  по енергетиката на ЕС Мигел Ариас Канете- Михаела. Особено впечатляващ е случаят на испанската инфанта, която в продължение на четири десетилетия е ръководила офшорната  компания Delantera Financiera SA в Панама. Фирмата е закрита през 2014 година само шест дни след интронизацията на Фелипе. През 1981 година пък заедно със своя брат Аугустин испанският режисьор Педро Алмодовар основал на Британските Вирджински острови компанията Glen Valley Corporation.
Съпругата на еврокомисаря по енергетика подобно на още 11 членове на семейната им компания между 2005 и 2010 година е била пълномощничка на панамската Rinconada Investments Group, която е притежавала четири сметки в швейцарски клон на „Дойче Банк”.

Най-сериозен е отзвукът на разкритията в Русия, където сред замесените  са лица от най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин като челистът Сергей Ролдугин, с чието име се свързва цяла империя от офшорни компании . В светлината на досиетата от Панама руското издание „Новая газета” го определя като „ковчежникът на Путин”. Сред другите приближени на Путин в списъка са Юрий Ковалчук и и Николай Шаламов. Името на самият Путин не е изплувало от документите. Не само хора близки до Путин са замесени с офшорни компании. Сред тях е и бившият шеф на ФСБ Николай Патрушев, чрез своя племеник Алексей, икономическият министър Алексей Улюкаев (чрез своя син Дмитрий) или губернаторът на Псковска област Андрей Туршак, чието име може би е замесено в атентат срещу журналиста Олег Кашин  както и множество депутати от руската Дума и Сената. Съпругата на говорителя на Путин, Дмитрий Песков- бившата фигуристка Татяна Навка също е участвала до ноември 2015 година в офшорна компания на Британските Вирджински острови.

Мартин Иванов
 
По материали от Интернет
Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар