Цените на млякото неочаквано дръпнаха нагоре

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
mljako2

Търговията с масло стигна петмесечно дъно

Търговията на Global Dairy Trade в началото на април опроверга мнението на повечето експерти, които очакваха да продължи тенденцията за спад в цените на основните млечни продукти заради продължаващото свръхпроизводство на мляко в основни производствени региони и снижения китайски импорт. Така ценовият индекс за втори път през тази година се повиши до 2 188 долара за тон (+2,1%), като броят на сключените контракти и изтъргуваните обеми са по-високи в сравнение с последната сесия  от средата на миналия месец.

Пълномасленото мляко на прах за пръв път през тази година се търгуваше над границата от 2000 долара, поскъпвайки незначително с 1,5% до 2013 долара за тон. За сравнение преди година по това време цената му е била 2446 долара за тон. Още по-незначително повишение регистрира обезмасленото сухо мляко- едва с 0,1% до 1721 долара за тон при 2253 долара за тон през април 2015 година.

Най-чувствително повишение сред основните млечни продукти отчете сиренето „Чедър”- с цели 10,5% до 2 778 долара за тон. В средата на март то се продаваше при цена от 2 441 долара за тон, а преди година при 2 888 долара за тон.

Тенденцията за спад в цената продължи само маслото, което се обезцени с нови 2% до 2 702 долара за тон, с което стигна петмесечно дъно. За сравнение през април 2015 година цената му е била 3 026 долара за тон.

Спадът в искупните цени на млякото  в Европа продължава
 
Тенденцията за спад в изкупните цени на млякото в Европа продължават и през март и април, съобщава специализираният портал agrarheute.com. През февруари средната изкупна цена при някои от най-големите мандри е била средно 28,62 евроцента за килограм мляко, като повечето от тях предвиждат да намалят изкупните цени с нови 1,0-1,5 цента през март и април.

Според експерти нищо добро не чака европейските млекопроизводители нито в краткосрочен, нито в дългосрочен  план. Изследване на Thünen institut за развитието на млечния пазар през следващите 10 години показва, че през 2025 година изкупната цена на млякото няма да може да покрива разходите направени от производителите. Експертите говорят за „моментна консолидация” на цените след падането на квотите , и предвиждат че в Германия например след десет години тя ще е 38 цента за килограм мляко. Повечето фермери определят подобна цена като смехотворна, и я сравняват със сегашните 28 цента за килограм. Те не виждат друг изход освен да продават животните си и сами да преживяват с получените средства.

Не по-оптимистични са и прогнозите на анализаторите от Международната мрежа за сравнителен анализ (IFCN), които предричат, че кризата на млечния пазар ще продължи, тъй като няма реакция на ниските доставни цени. „Производството на мляко се е увеличило с 1,1 млн. тона въпреки продължаващото обедняване на фермерите. ЕС продължава да повишава производството на мляко вследствие на отменените през април 2015 година квоти, в резултат на което доставките на мляко през първото тримесечие на 2016 година в сравнение с аналогичния период на 2015 година са се увеличили с над 4%”, смятат анализаторите. Производството на мляко продължава да се увеличава в страни като Полша, Белгия, Германия, Холандия, Ирландия и Дания. Спад или забавяне в производството на мляко се наблюдава в Централна и Южна Америка, Океания и Южна Африка. По-рано специализираният портал The Dairy News съобщи позовавайки се на новозеландската Fonterra, че европейските производители на мляко са увеличили до максимум своите стада, и вече не биха могли да увеличават производството на мляко.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар