Обрулени фондове

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

DFZКакто е актуално да се казва, теч на информация доведе до там, че и родната разплащателна агенция отговорна за това към фермерите да потекат реките от европейски пари през тази седмица беше подложена под натиск. Първо медиите разпространиха информация за това, че Янаки Червеняков, определян за дясна ръка на Румен Порожанов се е възползвал  от положението си като се облагодетелствал със скъпи автомобили  водещи се на името на баща му и спомогнал за реализацията на два европроекта на тъща си. 

Въпросният служител беше уволнен, а Порожанов опроверга информацията, че Червеняков бил негова дясна ръка, и се оправда  че когато се върнал като шеф на ДФЗ той бил само експерт. Като мотив  за уволнението му бяха използвани  „пропуски при подаване на задължителни декларации от държавните служители”, установени след разследване по подаден сигнал.  След това на фонда се наложи да излезе с официална позиция по публикации в медиите за наложени санкции по ПРСР  от страна на ЕС, в която се казва, че в качеството си на разплащателна агенция за територията на страната фондът  „ изцяло се придържа към изискванията на европейското и националното законодателство и прилага акредитирани процедури при прием, договаряне, разплащане и последващ контрол”, и се информира за влезли решения на  одитните служби на ЕС от 2015 година  във връзка с изключване на финансиране направено от страните членки по някои мерки от старата ПРСР.  Става дума за изключване от финансиране на  малко над 26 млн. евро по различни мерки на програмата като 321, 322, 121, 123, 112 и др. . Освен това в ход била подобна процедура за общинските мерки, която по първоначални данни от одитните доклади, предлоената за сизключване от финансиране сума е била в размер на 235 млн. евро, но след като страната ни е успяла да мотивира изхарчването на чст от парите, санкцията е била намалена. След представени доказателства пък е била отменена санкция от 97 млн. евро, свързана с констатации по отношение на Гаранционния фонд. В хода на обсъжданията между София и Брюксел пък са били намалени сумите и предложението за финансова корекция свързани с авансови плащания към общините за близо 100 млн. евро.  От фонда разясняват че предстои помирителна процедура по три одита за общинските мерки за периода 2013-2014 година с първоначално предложени санкции за 33,3 млн. евро. Страната ни е предложила корекция и на още една санкция от 28,3 млн. евро заради финансиране на проекти с ВЕИ, като  от фонда са поискали преразглеждане и корекцията мотивирайки се с предприети проверки и промени в законодателството на страната. Объркахте ли се от толкова цифри и мотивировки на държавната разплащателна агенция за намаляването на тази или онази санкция?  Многократно и от различни страни тя е била обвинявана  през годините в това, че европейските субсидии се раздават на калпак и без ясни и прозрачни критерии, а ПРСР стана печално известна със санкции заради финансиране купуването на джипове, яхти и двойно финансиране на малки ВЕИ мощности. За капак ДФЗ беше обрулена очаквано или не и от проверка за нередности от ДАНС, а Румен Порожанов заяви, че атаките срещу него в последно време са  заради засегнати икономически интереси. Според него към момента страната ни имала да връща само около 30 млн. евро по ПРСР, но той  не изключи след приключването на допълнителните одити които ще се правят да има още санкции по плащанията за 2015 година.

Интересен е и още един факт тъй като служителите в ДФЗ били свикнали да работят с ИСАК, само той  все още не е включен към новата система за проследяемост на европрограмите ИСУН 2020, определена от визионера-мечтател зам. министър Томислав Дончев пламенно като „елхичка:, върху която още закачвали играчките. И това няма как да не породи въпроса дали това не е свързано с практики за обрулване на еврофондовете за знайни и незнайни проекти със спорни критерии, но безспорни бенефициери, които да прибират тихомълком парите. И това за сметка на истинските фермери, които ще продължават да алармират, че един или друг сектор в земеделието е в колапс заради липса на подпомагане.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар