Елена Гагарина: За мнозина името на баща ми означава едно ново начало

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
EGagarina

Елена Гагарина е изкуствовед, до 2001 година работи в Музея на изкуствата „А.С.Пушкин”. През 2001 година е избрана за директор на музея на Московския Кремъл. От 2006 година е член на комисията по работите на ЮНЕСКО към РФ, а от 2010 година на Патриаршеския съвет по култура към РПЦ.

Дъщерята на първопроходеца в Космоса Юрий Гагарин, Елена смята че за 55 години след полета на нейния баща ,  светът се е променил коренно, но само името „Гагарин” продължава да предизвиква една неповторима топлота, да излъчва една особена аура в общуването  между хората, без значение от възрастта и принадлежността им.
„Работата ни беше свързана с чести пътувания в чужбина, и с воденето на международни преговори. И практически винаги и навсякъде думата „Гагарин” звучи като парола, като ключ към чуждестранните ни партньори създавайки една  особена атмосфера на подобни срещи”, каза пред ИТАР-ТАСС Елена Гагарина, която от 15 години е генерален директор на Музея на Московския Кремъл. Според нея не било важно към кое поколение са били събеседниците, или страната от която идват. „Онези които помнят полета му, с удоволствие разказват, какво впечатление е произвело върху тях това събитие, и как са възприели тази новина. За всекиго от тях тя е ярък личен спомен.”
„Не веднъж съм се срещала с тези, които са били кръстени  на Юра в чест на полета на баща ми. Те също отбелязват, че това име създава една необикновена  аура и празник, извиквайки  едно особено чувство на духовен подем”, добавя тя.

„За мнозина от тези, с които общувах полетът на Гагарин означаваше старт на нов живот, пробив в нова ера от историята на човечеството към един по-добър живот. И знаете ли, светът наистина се промени, въпреки че тези изменения не можеха да настъпят толкова бързо  за108 минути, за колкото космическия кораб обиколи Земята. Но днес ние ползваме спътникова връзка за да общуваме, а космическите технологии навлязоха в ежедневния ни живот. И най-важното: аз винаги слушам най-сърдечните и хубави думи за него. Тези топли думи, които у всеки извиква името Юрий Гагарин, са най-добрата памет за него”, завърши Елена Гагарина.

Превод: Мартин Иванов
По материали на ИТАР-ТАСС

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар