Бирата завладява Русия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Screen+Shot+04-17-16+at+07.32+PM70% от руснаците предпочитат бира пред водка

Обичайно Русия се възприема като родина на водката, но подобна представа е на път да бъде опровергана, защото сред руснаците на все по-голяма популярност се радва бирата, съобщава АФП. В Москва процъфтяват заведенията специализирани в предлагането на различни сортове крафт бира, а все повече малки пивоварни експериментират с най-различни вкусове. Онези,  които се престрашат да заменят водката с бира, могат да опитат над 40 различни сорта, които предлага един от столичните барове.
„Хората пият всичко и всеки предпочита определени видове бира според вкуса си”, казва Алексей Чайкин барман в „Главпивмаг”. Клиентите които идват тук според него знаят какво да очакват. „Някои предпочитат червена бира, други традиционна или по-горчива с вкус на ейл. Затова имаме всякаква”, допълва той. Малцина знаят че Русия има големи традиции в производството на бира. Първата пивоварна в страната се създава още през 1724 година в Петербург  по заповед на  Петър I (1682-1725 г.). Днес в страната има над 50 големи производители на бира и почти хиляда малки пивоварни. Тенденцията за ръчно производство на бира в Русия се разраства през 2011 година, когато най-голямото предприятие в страната излиза на пазара в Европа и САЩ. На руснаците вкусът на силната кехлибарена течност  дотолкова се харесва, че според социологически проучвания 70% от тях вече предпочитат бирата пред водката. Все още на пазара доминират евтините марки бира за масова консумация, но потребителите изтъкват различни причини за своите предпочитания.  „Харесва ми вкуса и, но повече ми допада това, което бирата прави с хората”, споделя музикантът Егор Доброволски.

На него му допада , че все повече хора се срещат на по бира.  Икономическата криза обхванала Русия не е отминала и пивоварния сектор. Но докато големите производители на бира са регистрирали спад в оборотите си през миналата година от 10%, малките пивовари са увеличили потреблението  си с 26%.

Мартин Иванов

По материали на АФП
Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар