Братислава хвърля мостове между миналото и настоящето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

DSCF5595Братислава е град в който всичко се променя, в който  като част от бившия соц лагер, следите от онези времена са видими и днес. По следите на променящият се град – от бароковите дворци до панелките е тръгнала и холандската фотографка Ила ван Ойен, избрала да живее точно тук. „Ако човек се огледа може да види този неповторим микс от хубави стари сгради, нови офисцентрове и футуристичната архитектура на 70те години”, казва Ила за „Дойче Веле”. Тази смесица от архитектурни стилове я очаровала откакто е избрала да живее в Братислава.
Тя дошла в града  за пръв път преди 10 години и не си тръгнала. Словашката метрополия я  вдъхновила да остане и да твори тук. А обликът на града се променя всеки ден, и точно тези промени тя запечатва с фотообектива си. Актуалният проект по който работи е свързан със заснемането на старините сгради на Братислава, които са навред, и са също толкова предпочитани от туристите както кулата на Св. Михаил в Стария град, Президентския дворец и Националния театър построен в ренесансов стил. Високо над града се извисява крепостта Братислава, от където се разкрива прекрасна гледка към Дунава и Петржалка, един от кварталите на столицата, известен като един от най-големите панелни комплекси в Европа, в който живеят 120 000  души от близо 400-те хилядното население на Братислава. Това място привлича все повече млади архитекти.

„В началото на 60-те години градската управа е трябвало да намери място за жилища на 100 000 души, и след международен конкурс започнало строителството на жилища точно в Петржалка”, разказва архитектът Ян Пернечки. Също от тези времена датира футуристичната за времената си сграда на радиото, една от най-впечатляващите забележителности на града. „Тогава Братислава не е била столица на Чехословакия, и това е дало възможност на архитектите да експериментират, и тази сграда е един от тях”, продължава той. Новият мост свързва стария и новия град. Върхът на една от колоните напомня на една… летяща чиния. „НЛО-то се намира откъм новата част на града и е поглед към бъдещето, към нови идеи. И ако може да се каже новият свят поглежда към стария”, смята Ян. А новият свят може да се обходи с поглед от 85 метра височина, където се намира ресторант носещ името UFO. Влизайки в него човек може да се наслади не само на прекрасната  гледка към целия град, но и на специалитети от словашката кухня. „Типично за нашата кухня  са различните влияния тъй като се намираме в сърцето на Европа, и в ястията ни се усеща влиянието на чешката, италианската и унгарската кухня”, казва готвачът Йозеф Масарович. Пътешествието ни връща отново в Стария град в едно от знаковите места на словашката столица- клуб „Дунай” –сцена за събития и концерти на креативно мислещите жители на града и място където най-добре може да се усети сливането между новото и старото в Братислава.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”

Виж още:
Братислава излъчва идилия и спокойствие
Фотогалерия  +++Братислава+++

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар