Грац- един град на контрастите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Screen+Shot+04-26-16+at+10.35+AMВсеки град има своите символи, но Грац е особен, тъй като неговите символи водят едновременно към миналото и модерността. Числи се  сред най-старите в Европа, и според сведения първите поселения тук  датират от 3000 години пр. Хр. . Старият град е част от световното културно наследство на Юнеско.
Но Грац е също и модерен. През 2011 година на града е присъдена наградата City of Design. Зигрид Рам авторка на много книги за Грац ни развежда  из този град на контрастите. „Това което ни затруднява тук е правилната пропорция за  големина. Градът е достатъчно голям, но имаш усещането, че той е достатъчно малък, защото когато си  в центъра му можеш  да чуеш  гласа на всяко дете”, казва за „Дойче Веле” Зигрид Рам.

В центъра на Стария град се намира  замъкът  Шлосберг  който се извисява на повече от 120 метра над града. Удобно влакче отвежда туристите за минути до него. От замъка   се открива  чудесна гледка към Грац и река Мура. В продължение на столетия крепостта е служила за затвор, докато в средата на по-миналия век Лудвиг Фрайер фон Велден не изгражда в околностите и парк. „Това за нас е истински лукс, да имаме подобен зелен хълм точно в центъра на града”, признава Зигрид. Той според нея се е вкоренил здраво в местните жители, и всеки го свързва със своя собствена история, която в повечето случаи е романтична. Друга забележителност е часовниковата кула, която е символ на града. Придобила е сегашният си облик през 16-ти  век. „Особеното в часовника и е, че стрелките са разменени, и малката показва часа, а голямата минутите”, разкрива тя. В центъра на града се намира някогашната резиденция на Хабсбургите а сега  седалище на местното правителство. Тя привлича посетители със импозантното си стълбище, което се числи сред майсторските произведения на готическото строителство. „Интересното при  него, е че се състои от две срещуположни части и на всеки етаж те се сливат в едно цяло, но това е една от особеностите на средновековното изкуство”, обяснява Зигрид.

Модерният облик на Грац се оформя от палатата на изкуствата, построена през 2003 година и според критиците и приличаща на космически кораб. „Наистина този проект едва ли е впечатлил всеки в началото, но жителите на Грац бавно свикнаха с тази сграда”, смята тя. Тя е място за изложби от произведения на съвременното изкуство. От най високата и част където е разположена платформа за наблюдение, се открива  панорамна гледка към Грац, и той изглежда сякаш е нарисуван. През 2003 година Грац е бил европейска столица на културата, и тогава на река Мура е изградена като художествен проект. плаваща платформа, която след това трябвало да бъде премахната, но за местните се превърнала в любимо място, и те решили да я запазят. Днес изкуственият остров е сред атракциите на Грац.

Мартин Иванов
 
По материали на „Дойче Веле”
Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар