Успешен бизнес модел на ресторанти от ново поколение, или флагман на нова кулинарна мода?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

RestaurantТози въпрос вероятно би си задал всеки, който попадне в някой от необичайно изглеждащите, но добиващи все по-голяма популярност ресторанти, където храната се доставя от роботи, а всички поръчки се приемат през таблет. Вече ги има в Нюрнберг и Хамбург, предстои отварянето на такива край Манчестър и Сочи. Те са носители на една нова мода наречена Eventgastronomie.
Един от тези необичайни ресторанти се намира в австрийската столица Виена, и то не къде  да е,  а в Пратера, мястото където човек най-точно може да съчетае в едно екстремните забавления и вкусовите си предпочитания. И защо не в подобно заведение, като Rolletcoaster- Restaurant където храната идва до клиента изстреляна от катапулт, или след няколко лупинга по специален релсов път.

„Много ми харесва. Наистина това е нещо ново” или  „Нещо ново, което доставя удоволствие.”– това са само част от реакциите на посетителите. И както казва една от тях, това е „ресторант от ново поколение”. Всичко е добре свързано, за да не може по пътя да се изсипе на някой на главата. Всичко или почти всичко тук се извършва от роботи, те дори влизат в ролята на бармани-смесвайки коктейлите, или канят посетителите на дансинга. Гостите поръчват храната и напитките през таблет, като особено предпочитани са бургерите. Кухненският персонал на заведението е преминал през специално обучение. „Ние трябва да приготвяме бързо свежа храна, което предвит на това че използваме модерни технологии изисква време за да бъде усвоено”, казва шеф-готвачът Клаус Швайгер  за  „Дойче Веле”. Първият подобен ресторант е открит през 2007 година в Нюрнберг, после с подобни ресторанти се сдобиват Хамбург и Абу Даби, и навсякъде в основата на успехите им са високите технологии.

Във виенския филиал почти не остава време за разговори, защото всичко е музика и светлини, като постоянно текат някакви шоу програми. Доста често Rolletcoaster- Restaurant става място за празнуване на рождени дни, редовно по високоговорителите се чуват познатите поздрави. С подобен поздрав е изненадана и 40-годишната Магдалена Рота. Въпреки техниката на килограм в Rolletcoaster- Restaurant все пак има и сервитьори от плът и кръв. „Ние основно обясняваме на клиентите как да си поръчват и почистваме масите, като заради роботите може би имаме по-малко работа”, казва Нина Вайзенбьок. Собствениците на Rolletcoaster- Restaurant са убедени, че идеята им има бъдеще. „Нашият модел е оригинален и  би имал успехи и на други пазари, които са отворени към техническите нововъведения какъвто е азиатският или американският”, убеден е шефът Вернер Айххолцер. И експанзията продължава. Следват Англия и Русия. Виенският Rolletcoaster- Restaurant обаче дава на този модел нови импулси.

Мартин Иванов

 
По материали на „Дойче Веле”
Снимка: „Дойче Веле

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар