„Лестър” доказа че чудесата във футбола все още са възможни

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
image-990268-galleryV9-ybvg-990268
Снимка: „Дер Шпигел“

Приказката на английския тим е като притча от Изтока

Едва ли има някой, който да не знае, че „Лестър” е новият шампион на Англия. „Лисиците” както са известни не само оправдаха прозвището си, надхитрявайки гигантите като Сити, Юнайтед, Челси,Ливърпул и Арсенал, но сътвориха приказно чудо, което е достойно да влезе в аналите. Приказка от Изтока, сякаш разказана от самия Буда.
В коментар озаглавен  „Лестър спаси сърцето на футбола” Мартин Шнайдер пише в електронното издание на „Зюддойче Цайтунг” , че колкото по-предсказуем става футболът, толкова по-неотложно се нуждае от подобни приказки като тази на „Лестър”. И го свързва с едно друго чудо, това от Берн 1954 и треньора на Бундестима тогава Сеп Хербергер,  и неговите думи:”Хората отиват да гледат футбол, защото не знаят какво ще се случи”. Тези думи са толкова великолепни, защото в миналото наистина тази игра е била непредвидима.  Днес обаче не е така, и всичко се знае, пише още той. Изненадите според него са реликви от миналото, когато треньорите са ходили с шлифери и каскети, или са се казвали Ото Рехагел, който прави през 1998 година новакът „Кайзерслаутерн” шампион на Германия, а през 2004  година триумфира с Гърция на европейския връх.

През 2005 година „Челси” , тогава все още в началото на възхода на лондончани, за пръв път разби 10-годишната хегемония на „Арсенал” и „Манчестър”  и спечели  последната титла, която може да влезе в категорията „Това не може да се  случи”. До днес, когато „Лестър” доказа, че чудесата във футбола все още се случват, и че всички, които обичат тази игра, трябва да са благодарни  за това. Защото повечето хора са фенове на отбори, които едва ли някога са печелили нещо, но след години могат да кажат:”Спомнете си за „Лестър”!” надявайки се, че следващия сезон ще е по-добър , след като са загубили от предпоследния.  Така и „Лестър” , които сега са шампиони.

И стореното от малкия провинциален тим оттекна из цяла Европа.  „Дълго ще се помни, как се печели титлата без пари, но с ясна трансферна политика, изчистен мениджмънт и отбор от супер играчи”, пише „Индипендънт”. „Гардиън” определя  успеха на „Лестър” като едно от най-големите спортни постижения в историята. „Ако „Лестър” може това, значи всички го могат!”, възкликва „Телеграф” и признава, че тимът  на Раниери е върнал отборният дух в играта.  За „Мундо Депортиво” „лисиците” са най-големите герои във футбола.  „Ас” го определя като „чудото на столетието”, а „Спорт”  смята, че „чудото е станало реалност без звезди, а със солидарните усилия на целия отбор”Италианските медии  пък коронясаха Клаудио Раниери за крал, и изтъкнаха  заслугите му за невероятния успех на „лисиците”. Успех за който ще  мечтаят феновете на десетки малки отборчета, и ще си спомнят за „Лестър”, спомен, който едва ли скоро ще избледнее.

Мартин Иванов
По материали от Интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар