Даниел Митлер: #ttipleaks доказаха, че страховете за съществуване на малките предприятия са реални

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

 „Screen Shot 05-03-16 at 11.08 AMДокументите които предоставихме на обществеността за водените между САЩ и ЕС  търговски преговори доказаха, че страховете за бъдещето на малките предприятия са напълно основателни”, заяви Даниел Митлер от германското подразделение на „Грийнпийс” в интервю за интернет телевизията dcpTV по време на форума re;publica 2016 в Берлин.
Според него то ще позволи на големите концерни да имат достъп до още по-голяма власт, и да увеличат лобито си на глобално ниво. „Опасността за малките предприятия е реална, а те са тези, които създават работни  места”, заяви още той. По думите му Европа и САЩ трябва да преосмислят търговските отношения по между им, и да ги поставят на една социоекологична основа,  да не се ръководят от икономическия ръст, а от създаване на  възможности за хората да живеят в равновесие със заобикалящите ги  природни  източници   и благосъстоянието . „Подобен род споразумения разширяват ножицата между бедни и богати и водят до просперитета само на малка част от обществото, които разполагат с пари”, категоричен е той.

„Установихме още,че следваният от Европа принцип за превантивна оценка на риска е в опасност, и това не засяга само земеделието, но и химическата индустрия, тъй като според действащите в Европа закони за да се разреши употребата на даден химикал например, трябва да се докаже неговата безопасност за здравето на хората. Опасността се крие в това, че може да се върнем да живеем  в свят, в който да потребяваме подобни продукти, които да оказват ефективно вредно въздействие върху нас, без обаче да е доказано това”
, продължава Митлер. Това което е притеснително, че никъде в разсекретените документи от европейска страна не е заявено, че установените стандарти за оценка на риска няма да са предмет на преговори, и не е изключено двете страни да ги предоговорят и достигнат до взаимно приемливо решение, когато се касае до засягане на икономически интереси като например износа на автомобили. Оказвайки натиск върху експорта на европейски автомобили Вашингтон иска да принизи установените в Европа стандарти на земеделие и принципа за свобода от генни технологии.

Сред широко дискутираните теми е възможността, която големите концерни могат да получат след сключването на TTIP за това, да се обръщат към съда, вслучай че решение на дадена отделна страна е прието в нарушение на инвестиционните им интереси.  В публикуваните текстове няма нищо конкретно по тази тема, и Брюксел  по думите му е в очакване на отговор от страна на Вашингтон  на направено  предложение, но подобна опасност съществува. „В тези текстове обаче може да се усети духът на преговорите, и да се види една друга невидима сила на концерните. Става дума за т.нар. регулаторно коопериране, което означава, че всеки закон който се прави в ЕС преди да мине на одобрение в съответния парламент, трябва да бъде предоставен за становище на Вашингтон, и лобитата които съществуват там могат да окажат натиск за промяна на стандартите”, разясни той.  „Това което видяхме е че TTIP отваря вратата за коопериране между големите концерни  давайки им повече власт извън рамките на демократично избраните правителства”, допълни той.  Като европейски граждани според него ние нямаме интерес от продължаване на тези търговски преговори, и те трябва да спрат незабавно. Даниел Митлер  е впечатлен от това, колко бързо се разширява движението анти TTIP,  тъй като все повече хора разбират, че споразумението носи опасност не само за околната среда и спазването или не на някакви стандарти, но и за културата и медиите. Все повече хора казват „Не”, споразумението не трябва да се сключва. Вече има малки предприятия които се самоорганизират срещу него, сдружения на юристи и други, които се обявяват срещу TTIP.

От „Грийнпийс” не могат да кажат точно каква част от текстовете по търговското споразумение между САЩ и Европа са публикували , но се надяват да са предоставили на обществеността около ¾ от текстовете, по които вече е постигната някаква обща позиция от договарящите страни. „Единственият начин да разберем каква част от документите са достигнали до обществеността, е ако двете страни престанат само да говорят за прозрачност, а  започнат  и да действат прозрачно, и публикуват цялата документация”, смята Митлер.
 
Мартин Иванов
Със съкращения

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар