По-слаба търговия и спад в цените на обезмасленото мляко и маслото в началото на май

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
mljako2

Търговията на електронната платформа Global Dairy Trade в началото на май показа задържане в цените на основните млечни продукти с изключение на маслото. След като през миналия месец средният ценови индекс на млечните продукти се повиши с 5,9%, сега бележи спад с 1,4% до 2 203 долара за тон. Изтъргуваните количества по време на последната тръжна сесия също падат под 21 000 тона.

Пълномасленото мляко на прах регистрира повишение с 0,7% до 2 176 долара за тон, като запази възходящия си тренд от началото на април. За сравнение през май 2015 година то се е търгувало при 2 386 долара за тон.

Обратно обезмасленото сухо мляко, което през април поскъпна незначително с 0,4% сега отново се обезцени с 3,6% до 1 676 долара за тон. Преди година по това време то се е продавало при 2 048 долара за тон.

Най-голямо обезценяване от 5,5%  по време на първата за месеца борсова сесия на Global Dairy Trade отбеляза маслото, чиято цена за пръв път от ноември 2015 година падна под 2700 долара за тон. Актуалната му цена е 2 601 долара за тон.

Сиренето „Чедър” компенсира до известна степен понижението на цената си от средата на април и сега приключи търговията на плюс при цена от 2 727 долара за тон (+1,8%). Тя остава обаче далеч от нивото и през миналата година, когато през май то се е търгувало при 3 012 долара за тон.

Повечето експерти и анализатори не очакват скоро да се стигне до съществено повишение на цените на млечните продукти. В последния си доклад от Rabobank прогнозират само  известна стабилизация на пазара на млечни продукти, пише специализираният портал The Dairy News.  Основният дестабилизиращ фактор и през 2016 година  ще си остане Европа, където продължава свръхпроизводството на мляко. И въпреки общия спад в цените на млечните продукти, фермерите нямат намерения да намалят производството. Доказателство за това е, че през февруари 2016 г.  само в една страна производството на суровина е било под миналогодишното. Само за първите два месеца на годината водещите европейски производители като Ирландия, Люксембург, Белгия, Германия, Холандия и Полша са увеличили производството си на годишна база с между 7,8% и  35,6% .  По-голям млеконадой въпреки наложеното от Русия ембарго с между 2,7 и 7,4% се регистрира и в Балтийските страни.

В същото време в Холандия изкупната цена на млякото през април 2016 година се срина до 17,5 евроцента за килограм, което е двойно по-ниско в сравнение с времето на квотите. В Германия- друг от големите производители на мляко цените също остават ниски. Порталът agrarhete.com информира, че ценовият индекс на млякото в страната през март , измерван от института в Кил е бил 21,2 евроцента за килограм, което е с 0,9 цента по-малко в сравнение с предходния месец. В същото време някои млечни продукти в търговската мрежа на федералната република са поевтинели с ¼ през април.

Както е известно в опит да спре спада в цените  на млечните продукти ЕК даде право на отделните млекопроизводители сами да намаляват производството и увеличи интервенционната подкрепа за сектора. Известна светлина в тунела все пак се вижда, след като от началото на годината Китай се активизира на пазара,и в сравнение с 2015 година страната регистрира ръст на импорта на всички млечни продукти между 22 и 79%. По оценки на Mahon China Investment Management запасите от мляко в Поднебесната империя към момента са на нивата от 2015 година- 300 000 тона.

Сезонът в Австралия и Нова Зеландия е към края си, и това също оказва влияние върху търговията на международните пазари. Анализаторите очакват трудна година особено за фермерите в Нова Зеландия, като към края на март 85% от тях са на ръба на фалита. Новозеландските банки очакват загуби между 3 и 8% заради кризата в млечния сектор в зависимост от падежа на цените на млякото. Банките са кредитирали местните млекопроизводители с малко над 25 млрд.. USD, като това е дял от 10% от всички кредити в страната. Спадът в цените на млечните продукти доведе до криза в сектора в Нова Зеландия, който до скоро съставляваше около  25%  от експорта на страната. Загубите на местните фермери за последните две години се оценяват на 4,7 млрд. US  долара. От друга страна търговията на Global Dairy Trade оказва влияние върху новозеландската валута, тъй като млекопроизводството представлява почти 7% от БВП на Нова Зеландия.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар