Закътани истории от „малката Венеция”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

AugsburgЗаради многообразието си от канали и потоци  „малката Венеция”, както е известен германският град Аугсбург може скоро  да влезе в списъка на световното културно наследство  на ЮНЕСКО, пише електронното издание на „Зюддойче Цайтунг”.

Газовият завод в града, построен през 1915 година, който днес е паметник на културата изглежда особено само за няколко дни в годината. „През май и юни винаги е така  около 10 и 30 сутринта”, казва Оливер Фрюшютц от дружеството  „Приятели на газовия завод”. Неговите колеги са нарекли своя покровител, който се появява всяка пролет върху най-малкия котел Санкт Газиус.  След час той отново изчезва, и само слънцето може да каже, дали на другия ден отново ще се появи или чак през следващата година.

Нов албум  озаглавен  „Аугсбург- нови снимки за един град” обаче е запечатал  Санкт Газиус за поколенията.  Върху 140 страници са събрани  картинни пейзажи от Аугсбург, предлагащи  на местните жители които си мислят че познават облика на града  един нов поглед . Както бягащият Санкт Газиус. Една филиграмна фигура с ръбеста глава и две полупрозрачни криле.

Здравей статуя на свободата, здравей ангел на мира!  Сянката от неговия силует образува едно своеобразно стоманено спираловидно стълбище.  „Санкт Газиус се ражда само веднъж”, подчертава Оливер Фрюшютц  „и той е най- надежният  и справедлив сътрудник, който никога не е боледувал”.  Запазил е  газовия завод във времената на Втората световна война, като дори бомбардировките са го пощадили. Негова заслуга е и опазването на завода от разрушаване след  закриването му, и на него трябва да се благодари, че този неповторим  индустриален ансамбъл се е запазил и до днес.

Водната икономика-  историята на Аугсбург

Този сборник  със снимки е както за старите жители на града, така и за новодошлите и туристите, които искат да напуснат утъпканите пътеки в търсене на нови предизвикателства.  Текстовите пояснения  не са в разрес със снимковия материал, а напротив допълват  и осветляват отделните истории, които се подреждат като елементи от пъзел с миналото на града и  са част от „историческия път на местната  водна икономика”  към признаването на Аугсбург за част от световното културно наследство.  С основен принос за това, Аугсбург да кандидатства за включване към списъка на ЮНЕСКО с културни забележителности от световно значение е Маркус Клюгер.

Заради каналите Старият град е наречен „малката Венеция”

До всички, които искат да се запознаят с историята на Аугсбург ще достигнат не само легенди, но и закътани истории свързани с градските канали, без които градът едва ли щеше да съществува.  Такива, каквито са били в миналото, и каквито са се съхранили до днес.  За това, че каналите са сърцето на града, както и че са в основата на германската текстилна индустрия, а водите са били в основата на икономиката на Аугсбург,  е добре известно от дебелите книги. Днес текстилната индустрия  отдавна вече не съществува, но каналите са все още тук, и придават  на стария град не само блясък, но и го правят да изглежда като малко копие на Венеция. Представителният  градски фонтан, който се намира до кметството също е част от световното културно наследство. Съграден е през 16 век  от холандския склуптур  Адриан де Врис и Хуберт Герхард и символизира богатството на града и тясната му връзка с водата.

Мартин Иванов
По материали на sueddetsche.de

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар