Гибаница – една от перлите на словенската кулинария

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Screen+Shot+05-12-16+at+04.59+PMЩруделът  Гибаница с микс от вкусове е сред любимите изкушения не само за жителите на столицата Любляна. През пролетта десетките кафенета край река Любляница са пълни с всевъзможни посетители от близо и далеч. Редовно местните готвачи представят някои от последните си кулинарни постижения по време на специален гурме – фестивал в Стария град. Сред тях са ястия от североизточната част на страната, направени по автентични месни рецепти.

DSCF5910А кафе-ресторант „Гюиджина“ е едно от местата, където може да опитате Гибаница. „Рецептата за него е на почти 200 години”, казва  за „Дойче Веле” Андрей Землиш, шеф на  кафе-ресторант „Гюиджина”. По-рано според него  словенчани са си позволявали да похапват щрудел само за празници, но днес това се прави ежедневно. За направата на гибаницата майстор-готвачката Йожица Коус  предпочита ябълки от сорт „Идеално червени”. „Рендосваме ябълките с кората за да се запазят витамините”, разкрива тя.  Освен тях сред другите съставки на гибаницата са сиренето, мак и смлени ядки. В основата на сладкиша е специфичен вид твърдо и нееластично брашно, както и специални кори за щрудел, които днес могат да се намерят във всеки един магазин. Първата плънка се оформя с мака, като консистенцията се разделя, защото редът на отделните плънки ще се повтори. След това върху мака се поставя сметанов сос като ако сместа ви изглежда суха може да сложите повече от него. Освен това се добавя и парченца масло. Втората плънка е с дресинг от  специален сорт прясно сирене наречено Hüttenkäse или познато като гранулирано прясно сирене заради неговата структура. Следва сос с квасена сметана. Третият пласт е със ядките най-често орехи смесени със захар и ванилия и отново сос с квасена сметана. Последният слой са настърганите ябълки при които също се добавя от соса и маслоto. Всички тези плънки се повтарят в същата поредица от начало до край. След като се приключи цялото това многообразие от плънки се залива със сметанов сос.  Гибаницата се пече час и половина при 160 до 180 градуса.

И ако не сте се изморили прекалено от реденето на плънките най-накрая може да се насладите на сочния щрудел с аромат на плодове. 🙂 🙂 🙂 Все пак внимавайте защото е тежък и гледайте да не ометете целия наведнъж, тъй като едно парче е достатъчно за да ви насити. Да ви е вкусно!

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче Веле”/личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар