Гражданската война в Сирия поставя под въпрос реколтата от маслодайни рози

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Screen+Shot+05-18-16+at+10.54+AMДобивите са паднали на 50% заради конфликта в страната

Нейният аромат е признат навсякъде по света. Тя е известна като Роза демасцена или „Розата на Кастилия”,  представлява хибриден сорт маслодайна роза, и за традиционна нейна родина се счита регионът на Близкия Изток.
Сирия е една от страните, в която отглеждането и е сред основните поминъци за местните фермери. Бушуващата гражданска война обаче поставя под въпрос реколтата от това благородно цвете. Розовите полета отстоят само на около 60 километра от столицата Дамаск. Заради военните действия стопаните обаче изпитват все по-силни трудности при отглеждане и преработка на розовите цветове.  „На много места добивите са паднали от 4 хил. на 2 хил. тона. Цветовете имат нужда от непрекъснати грижи, , но заради военните действия не можем да стигнем до някои от полетата с насаждения”, казва розопроизводителят Амин ал Батар пред АФП.

Screen+Shot+05-18-16+at+10.53+AM

Цветовете от Роза демасцена намират приложение в козметиката за производство на розово масло, както и на напитки. По-рано нежното  растение е украсявало балконите и улиците на Дамаск, но днес може да се види все по-рядко. Производителите на парфюмерийни изделия сега трябва да търсят нови източници на суровина.  „Производствените разходи се увеличиха драстично, и розата сега се отглежда в чужбина, Бихме искали да я произвеждаме тук, но това е трудно,”, казва Фарук Габра, собственик на парфюмерия в Дамаск. Така Роза демасцена вече се отглежда в страни като Франция, Мароко, Иран и Турция, докато за розопроизводителите и търговците в Сирия тя бавно се превръща в символ на поражението в кървавата гражданска война.

Мартин Иванов
По материали на АФП
Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар