Най-прекрасните и дивни места на Европа

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

24 май освен Ден на славянската писменост и българската култура, е и ден на природните паркове. Ето защо с мисълта че трябва да ги пазим, за да им се наслаждаваме по-дълго време електронното издание на Gazeta.ru ни предлага възможността да отидем макар и мислено до най-прекрасните и дивни места на Европа. Разбира се всеки може да направи своя класация, но мисля че и тази си заслужава, защото може да видите диви мечки в Хърватия, да се поразходите до ледниковите пещери на исландия или езерата на Шотландия.

Sarek (Швеция)

Тъй като първите природни паркове са създадени в Швеция, разходката започва от един особен парк в тази далечна страна, защото посещението в Sarek не просто ще ви донесе релакс и почивка от околните шумове, а ще ви накара да се докоснете до един див и непознат свят, свят от 2000 квадратни километра, в който освен девствени гори, ледници и водопади няма  нищо друго. Опитните екскурзоводи препоръчват на отправилите се към тези места туристи, да не вземат никакви деца със себе си. А за да се осмелите да направите дори кратка разходка, трябва да сте заклет пътешественик. За тези които не се чувстват толкова сигурни във възможностите си, има организирани и по-леки маршрути, за които обаче също е необходима добра физическа подготовка.

Plitvice Lakes National Park (Хърватия)

Никак не е случайно, че този парк е част от списъка на световното културно наследство. Това местенце е толкова красиво, че фотографиите от него  изглеждат като нереални. В него може да видите множество реки, чиято вода е различна на цвят заради различното съдържание на минерали в нея. Освен това заради големината на парка в него се срещат няколко различни микроклимата, и нещо нетипично за тази част на континента- диви мечки. Така че без добър водач по-добре не се впускайте в това приключение.

Vatnajokull (Исландия)

Тук всичко е от лед- ледени гори, падини и пещери. В общи линии може да се насладите на леда във всичките му красиви форми и образования. А ако сте без достатъчно опит в скалното катерене и оцеляването в екстремни условия, пътешествието за вас може да се окаже не само незабравимо, но и опасно. И тук може да намерите по-леки турове за начинаещи, но опитът няма да ви е излишен. Това е едно от най-красивите места на планетата, чието съществуване обаче е застрашено заради глобалното затопляне.

Helvetinjarvi (Финландия)

В превод Helvetinjarvi означава Адското езеро, но то е красиво като в райя, и главното му предимство е, че е достъпно за абсолютно всички- дори за хора в инвалидни колички. Освен това от туристите не се изисква никаква специална подготовка за да се насладят на красотите му. Единственият недостатък е наличието на много комари през лятото, затова преди да тръгнете в тази посока се запасете с достатъчно репеленти.

Bay of Orosei and Gennargentu (Италия)

Още един парк, в който не трябва да се лишавате от нищо, или да сте готови за Сървайвър. Той е любимо място за катерачите, но не е известен със скалите си, а с десетките си диви плажове на които няма да видите  нито един чадър, но пък може да поплувате сами в кристално чисти води. За любителите на пътешествията се предлагат лодки, с които да обикалят от един до друг плаж, защото не си струва да заобикаляте тези красоти.

Берхтесгаден (Германия)

Това е истинският рай за любителите на скалното катерене, и се намира на границата между Австрия и Германия. Паркът е осеян с десетки езера с кристално чиста вода, достъп до които има единствено от планината. Заснежените върхари и планинските котловини са с най-различна степен на трудност, така че дори начинаещите могат да натрупат опит. Въпреки това този парк е далеч от Дисниленд, така че цивилизацията е отдалечена от него. За отправилите се към Берхтесгаден трябва да е ясно, че никой няма да им донесе бургер, а за медицинска помощ ще трябва да почакат.

Lake District (Англия)

Време е да потеглим към Албиона, който пък далеч не се слави само с дъждовното  си време, и ако сте късметлии, и хванете и време без мъгла, може да се насладите на това езеро. То е мястото вдъхновило британските поети на 19-то столетие, които редовно са се зареждали с енергия край неговите брегове. Езерото, бреговете и горите край тях са приказно красиви, и в същото време много близо до хората. И ако пътешествате из Острова, непременно отделете поне ден два за да им се насладите, защото когато се говори за величествената английска природа, се има предвид точно подобни места.

Loch Lomond and The Trossachs National Park (Шотландия)

Почти неусетно стигнахме до края на нашата разходка, и за финал оставихме най-големият природен парк на Шотландия. Докъдето ви видят очите в него, погледът ви ще попада само на езера, гори и най-различни заливи. Ето защо ако пътешествате из тези места не пропускайте да го посетите поне за няколко дни. И ако попаднете на добър водач, ще разберете защо на шотландците често им се иска да се откъснат от света, и никой да не мисли за тях. И на вас ще ви се прииска това. Хареса ли ви? 🙂

Превод: Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru
Снимки: Gazeta.ru

[SLGF id=3800]
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар