The Next Rembrand- провокация или съвършен фалшификат дело на изкуствен интелект

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Screen+Shot+06-05-16+at+12.51+PM

Как с помощта на модерните технологии могат да се претворят наново картините на великия майстор?

Тази картина е дело на ръката не на великия Рембранд, а е съвършено копие на неговото произведение. Дело е на специална компютърна програма, и плод на  работа продължила  дълги месеци. С помощта  на компютъра се създава нещо, което почти до съвършенство се доближава до произведението на Рембранд. Проектът носи заглавието The Next Rembrand, и в ушите на мнозина изкуствоведи звучи като истинска провокация.
„Картината е резултат от работата на компютър, комбинирана с гениалността на един човек като Рембранд, казва за „Дойче Веле”, Бас Корстен, директор на AWT Amsterdam.  Резултатът според него наистина е картина на Рембранд, но създадена от един компютър. До идеята за реализацията на този проект достигат от една банка  находяща се в холандската столица  Амстердам където творецът е създал голяма част от произведенията си. Рембранд е сред най-изследваните и документирани  художници. Работата на специалистите започнала с анализ на статистическите данни.

„Рембранд има 364 картини, като ние видяхме колко много портрети  или пейзажи има сред тях и заключихме, че повечето от портретите му са на мъже , от които повечето с бяла кожа. И така продължихме да анализираме, докато не стигнем до точния образ на нашата картина”, разкрива  Йесе Ховелинг. Задачата била да се създаде картина на мъж между30 и 40 години с брада, облечен с типичната за епохата на 17-ия век дреха с голяма бяла яка с поглед, обърнат на дясно. За целта почти 170 отделни фрагменти на оригинални картини на Рембранд са вкарани като детайли в една компютърна програма, и на базата на тях са написани алгоритми, които да позволят на машината сумирайки ги, да създаде нещо ново. „Най-голямото предизвикателство пред нас бе да разберем геометрията и линиите от четката на Рембранд, тъй като той е бил гений”, признава Емануел Флорес. По думите му на съвременните специалисти е било трудно да открият логиката на неговата четка. Освен това те са измерили и дебелината на различните слоеве от цветове, които са вкарали под формата на числа в компютъра. Последното решение относно мекотата на четката, използвана от художника, когато е на върха на кариерата си, взема не машината, а човекът. След като е готова, картината е отпечатана с помощта на 3D принтер. И така се появява новият Рембранд, чиято четка не само може да се разпознае, но и да се усети. „Чрез този експеримент прекрачихме границите на възможностите на днешните технологии, на това което е възможно да се направи с тях, и кое не”, казва Хвелинг. Специалистите реализирали проекта The Next Rembrand са били  истински поласкани, когато експерт по картините на Рембранд дошъл да види произведението им. Въпреки че някои от експертите по творчеството са взели участие в реализацията на проекта, никой не пожела да застане пред камерата на „Дойче Веле.”  Учените  реализирали The Next Rembrand признават, че технологиите все още не са дали всичко от себе си в пресъздаването на Рембранд, но че в края на крайщата има нещо в човешката душа, което машините не могат да предадат. Все пак светът на музеите може да спечели от подобен експеримент, смята Йорис Делт от Техническия университет на град Делфт, който се занимава с изучаване на различни съвременни  репродукции на картини. „Други области, в които модерните технологии са приложими, са  например за пресъздаване на отдавна изгубени за света произведения на изкуството или са частично изгорели, и са запазени само  като  отделни фрагменти”, смята експертът.  С помощта на технологиите подобни произведения могат  да се пресъздават възможно най-реалистично и близко до оригинала. Дали новият Рембранд  е провокация или дело на изкуствен интелект сигурно ще е тема на още дълги спорове, но безспорното е, че той не  би бил възможен без креативния гений на художника.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”
Снимка: „Дойче Веле

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар