Бирена йога или Наздраве! вместо Ом

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Screen Shot 06-10-16 at 10.11 AM

Има различни видове йога, но в една берлинска кръчма практикуват една по-необичайна йога, комбинираща източните методи на самовглъбяване с германското пивоварно изкуство. Уроците се провеждат от младата Юла, за която не само йогата, но и бирата е страст. Затова тя решава да ги обедини в едно. „Бирена йога означава точно това- йога с бира”, обяснява лаконично усмихнатата преподавателка пред  „Дойче Веле”.
И тук присъстват обичайните йога упражнения, но те са придружени  от две бутилки бира. Йогата е сред петте най-предпочитани видове спорт за германците.

А един курс бирена медитация преминава съвсем нормално. Първо всеки се концентрира върху дишането. Може да вземе бирената бутилка в ръка, да усети как изглежда, да усети аромата на бирата и най-накрая да отпие първата глътка. „Това може да е първата глътка бира за уикенда”, казва Юла. След това още една и всеки може да изрази това, което е изпитал с едно „Аааа” след като е погълнал кехлибарената течност. Следва първото упражнение. А известни йогистки практики получават съвсем ново значение, когато са придружени от по една глътка бира и вместо източния поздрав Ом се чуе „Наздраве!. Най-хубавото при бирената йога, е че всяко по-сложно упражнение се съпътства и с глътка бира. ‘Обичам доста да експериментирам и пробвам за да разбера какво се случва с йогата например когато се пие бира. Просто предлагам на хората да придобият опит какъвто искат да имат”, продължава дипломираната преподавателка по йога.

Но при тази йога все пак трябва да се внимава, защото накрая освен удовлетворението за душата, човек може да се сдобие и с бирено коремче. При втората бира изпълнението на упражненията вече става по-трудно. Една от участничките признава че пиенето на бира и се отдава по-лесно отколкото упражненията по медитация. Друга намира идеята за добра, макар че този спорт не е много препоръчителен. Въпреки това е гарантирано едно, че бирената йога ще ви накара да се отпуснете. Може да пробвате и сами у дома пред телевизора, и не го изхвърляйте. Днес е все пак само първия мач от европейското.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар