Бумът на туристи в Амстердам притеснява и жителите, и властите на града

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
DSCF7035

Почти 17 млн. туристи посещават ежегодно холандската столица

Близо 17 млн. души всяка година избират да посетят холандската столица Амстердам, чиито жители наброяват едва около 800 хил. души, а през следващите 15 години се очаква броят на туристите да се удвои.

Мнозина от местните са загрижени още от сега заради шума, задръстванията и опасността, която представляват люлеещите се върху велосипедите туристи.  Ето защо властите вече търсят възможности да насочат туристите и към забележителности в околностите на града.

DSCF7033

А те идват отвсякъде за да се полюбуват на каналите, да покарат колело или просто да хвърлят по едно око към прочутия квартал на Червените фенери„Вторник е и вали, затова тук няма толкова много хора, както обикновено”,казва за АФП усмихнат бразилецът Матео Рисо„Градският център е много малък, , затова се фокусираме и в крайградските квартали”, казва  Махтел Лингвот, отговаряща за маркетинга на Амстердам. Там според  нея също има добри хотели и удобен транспорт. Властите по думите и  искат да покажат на туристите, че и в останалите части на града има какво да се види.

Keukenhoff

Такива са например цветните градини на замъка Койкенхоф или близкото крайбрежие на Северно море. За мнозина жители на Амстердам обаче това не е достатъчно, и те настояват за забрана на автобусите в центъра на града, и по-строг  контрол върху платформите предлагащи жилища под наем. Въпреки желанието им за повече спокойствие в града, туризмът си остава основен двигател за икономиката на Амстердам, който допринася и за създаването на повече работни места.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар