Incredible Edible – „зелената революция, която превзе Великобритания и света

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Хора от Канада до Нова Зеландия се включват в мрежата за градско земеделие

В идилията на британския Североизток между Йоркшир и Ланкашър се намира малкото градче Тодмордън. То става известно със своето градско земеделие и това, че жителите му са пример  как всеки може сам да си набави здравословна храна, родена от природата. Днес всички са благодарни на няколко пенсионирани дами. Всичко започнало преди осем години с отглеждането на цветя и зеленчуци. Incredible Edible или „ядливият град” е името на проекта, превърнал се в зелена революция.

„В началото имаше много скептично настроени хора които ни смятаха за умопобъркани”, казва пред „Дойче Веле” Мери Клер, членка на Incredible Edible в Тодмордън. По думите и за да тръгне проектът е била необходима една година. „Беше ужасно, че в началото трябваше да се справяме с кражбите и разрушенията които ни нанасяха”, продължава тя. Нещата обаче скоро се променили и движението Incredible Edible постепенно се разпространило по целия свят. 

Вече има глобална мрежа с най-различни групи ентусиасти организирали градско земеделие подобно на жителите на малкото градче не само във Великобритания, но и такива от Канада до Нова Зеландия.

„Решихме да не разчитаме на обществени средства за развитието на проекта, защото искаме сами да си подсигуряваме зеленчуците, и да носим отговорността”, споделя възрастната жена. Така инициативата на група ентусиасти не само се осъществила, но и превърнала малкото градче в истински рай. Близо 17 хилядното население на Тодмордън е впечатлено от проекта и все повече от жителите се включват в Incredible Edible.

„Тук мога да работя в свободното си време колкото искам. След мен идват и други. Хубаво е да гледаш как нещо израства пред очите ти, и да отглеждаш собствени плодове”, казва доброволката Джуди Коен. Мястото според нея също изглежда по-добре, и това  кара местните да се чувстват горди.  Градските фермери получават съвети кои сортове зеленчуци са най-подходящи за отглеждане, а проектът продължава да привлича все повече любопитни. Обучението как да се практикува устойчиво земеделие вече е ежедневие за ръководителите на Incredible Edible. Най-големият проблем според Елизабет Браун в началото е било да накарат хората да се трудят по този начин, защото това не е типично за  британското мислене, че за всичко трябва да се плаща,и да е под контрол. „Трябваха почти две години да убедим всички в смисъла на подобно неортодоксално земеделие”, признава тя.

През 2009 година инициативата „ядлив град’ е подкрепена от принц Чарлз, който е сред най-големите застъпници за развитие на устойчиво земеделие. Успехът на Incredible Edible се крие не само в неговата устойчивост и че не струва нищо на данъкоплатците, но и в това че събира хората заедно в името не просто на отглеждането на зеленчуци, а в създаването на екологично чиста храна, такава каквато всеки от нас иска да сложи на трапезата си. След успеха на Incredible Edible в света се развиват вече над 700 подобни проекта за устойчиво земеделие. Всички те са не само чудесни, но и ядливи.

Мартин  Иванов
по материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар