В търсене на съвършенство и непрекъснат баланс

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Екстремният спортист Лутъ Айхолтц иска да покори природата на едно колело

Непристъпната и дива чилийска пустиня Атакама е сцената на неговите последни приключения на едно колело в търсене на съвършенството и непрекъснатия  баланс. Това са места които впечатляват германеца Лутц Айхолтц, защото екстремният спортист иска да покори природата на едно колело. Така както тук на 5000 метра надморска височина без планинска спасителна служба наблизо или телефон в ръка. 

Всичко започнало преди 11 години, когато Луц за пръв път се качва върху едно колело. Днес 29-годишният спортист е четирикратен световен шампион и професионален спортист. „Привличат ме места на които обикновено идват много малко хора, а пустинята Атакама е чудесен пример за подобно място”, казва спортистът пред „Дойче Веле”. В нея според него в продължение на дни и седмици може да не срещнеш никой. 

 От 2009 година Лутц Айхолтц започва да покорява планините на едно колело. Кара на 3000 метра надморска височина в италианските доломити с помощта на специално колело с много дебели грайфери на гумата и снабдено със спирачка. Като всеки екстремен спортист и той има падания, но за сега се отървава без сериозни наранявания. През 2011 година осъществява зимен преход на Алпите, а през 2015 година кара на над 5 000 метра надморска височина  край вулкана Дамаванд в Иран. Никога до момента велосипедист не се е качвал толкова нависоко, и слизал толкова стремително надолу.

Участието в различни телевизионни предавания също е част от неговия спорт. Подобни шоу програми са изключително популярни особено в азиатските страни, където да балансираш върху бутилки е нещо неповторимо за местната публика. 

„В Азия такива неща  много се харесват, защото за тях подобни номера направени от един луд европеец са невиждани”, споделя Лутц. За тях по думите му  подобни спортове са непознати, и те трудно могат да си представят, как един човек може да прави такива неща. Докъде могат да стигнат границите на човешките възможности, това иска да покаже Лутц Айхолц с последното си приключение в Чили.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар