PauwPauw: Как старите списания с комикси могат да се превърнат в модни аксесоари

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Понякога и най-дребната, но креативна идея може да ви помогне да развиете и най-необичайния но печеливш бизнес. Това е направила една берлинчанка, която е вдъхнала нов живот на старите комикси, създавайки с тях модни аксесоари- чанти, портфейли и други, които се радват на все по-голяма популярност. За нея ни разказва „Дойче Веле”. Те могат да служат като украса на моливници, на кутии за цигари или дори на  калъфи за смартфони и чанти. Дело са  на дизайнерката София Венинг. Всичко започнало преди 10 години, когато 33 годишната берлинчанка търсела какво да подари на свой приятел.

 „По това време карах практика в една шивачница, и заедно с един колега направихме първото портмоне с лика на Спайдермен”, разкрива София. Това бил и подаръкът за нейния приятел. Той обаче предизвикал интереса на много хора, и все повече пожелали да притежават нещо подобно с лика на някой и друг известен комиксов герой. Така започнало всичко. София Венинг отдавна събирала стари комикси, и вместо да ги остави да събират прах, решила да им намери приложение. Напълно професионално с новия си бизнес обаче започнала да се занимава преди три години и половина, след като завършила следването си в Амстердам. И всеки изработен от нея продукт представлява колаж с уникален знак. Междувременно вече е направила 2 367 подобни униката.

„Когато човек ги види първоначално си казва, ах да те са от нарязани комикси, сигурно е нещо елементарно. Но всъщност не е така”, признава дизайнерката. Понякога според нея отделните фрагменти от комиксите могат да разкажат свои собствени истории. Така чрез рециклиране на отпадъците София всъщност дава един нов живот на „пожълтелите” истории. Тя продава своите оригинални аксесоари под марката Pauw Pauw на пазари, организирани изложения или онлайн. Pauw е на холандски, и означава паун. Това е любимият и стил. София не може да се оплаче от липса на търсене на нейните продукти, дори понякога клиентите се налага да изчакат. Но пък изкуството изисква жертви, а когато то е оригинално и неповторимо, може да направи живота на всеки от нас по-интересен и разноцветен. 

Мартин Иванов
 
по материали на „Дойче Веле’
Снимка:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар