Да споделиш пътуване със самолет

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Screen+Shot+07-07-16+at+11.19+AMЗа пътуващите няма граници, а за тези които искат да го направят споделено няма невъзможни неща. И докато у нас се опитват да сложат всевъзможни препятствия пред този вид пътувания, то в Германия очевидно няма такива дори за желаещите да пътуват по-евтино със самолет. Чартърните полети както знаем по принцип са привилегия за по-платежоспособни пътници, но една германска борса за наемане на самолети  е на път да промени тази представа, и да ги направи достъпни дори за студенти. За нея ни разказва „Дойче Веле”.

Високо в небето над провинция Баден Вюртемберг по посока на Бодензее.  Филип Швендер  е любител пилот. Кристиян Шпинер пробва да си наеме самолет от Аален до Фридрихсхафен като се свързва с него посредством портала wingliy, на който например може да намерите оферта за полет от Берлин до Кил за 60 евро, и ако човек попадне на  подходящ полет, може само с няколко клика на мишката и един мейл до пилота да се свърже с него. В случая Кристиян решава да се спре на оферта за полет до Бодензее за 40 евро. Преди да тръгнат пилотът проверява последните данни за времето, тъй като при силен вятър или изгледи за влошаване на климатичните условия, машината трябва да остане на земята.
„Днес времето ще се оправи малко по-късно, и тогава може да тръгнем”, казва Филип. Така полетът е планиран, и малкият двуместен самолет може да тръгне на път.

 За да се запише в своеобразната борса за споделени пътувания Филип трябва да има лиценз за пилот и да докаже, че има най-малко 1000 летателни часа. Чрез този род пътувания може да се вземат максимално до пет пасажера на борда. „Радвам се, и мисля че всичко ще мине успешно”, казва усмихнат Кристиян. Двамата  с Филип се издигат на около 2 000 метра височина- най-добрата възможност да видиш земята от въздуха. Полетът до Фидрихсхафен  отнема едва 40 минути, а освен бързината на придвижване малкото приключение доставя удоволствие и на двамата. „Чудесно е да видиш повърхността на Бодензее отгоре, но беше малко по-неспокойно отколкото в голям самолет. Така обаче човек може да разбере как наистина преминава един полет, да проследиш маршрута и комуникацията на пилота”, смята Кристиян.
Ако и вие искате да се пореете из небесната шир, да се почувствате свободни като птица и да го направите изгодно, спестявайки някое и друго евро, може да намерите вашето предложение на борсата за наемане на самолети. Е, може би едва ли може да се възползвате всяка седмица от някой и друг чартърен полет, но си заслужава да опитате.
Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар