Пътешествие до „балкона на Европа”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Ето че отново сме на разходка до красивия Маастрихт. Този път с „Дойче Веле” поемаме на път към най-стария град на ниската земя, известен като  „балконът на Европа”. Германците се шегуват, че само за ден  от тук човек може да отиде да закуси в Германия, да обядва в Люксембург, да пие едно следобедно кафе в Белгия и да се върне за вечеря отново в Маастрихт. За тези, които са решили обаче да останат в града, е една  обиколка сред старинни архитектурни забележителности. Е, аз нямах възможност да направя това, и заедно с вас се възползвам от още едно безплатно пътешествие  до Маастрихт.

Ако не се сещате в най-южния холандски град  през 1992 година се ражда сегашният Европейски съюз. Градът се слави обаче не само с университета си, различните международни научни институти и седалища на организации, но и с провеждащите се тук различни конференции и изложения. В Маастрихт например се провежда едно от най-реномираните изложения на произведения на изкуството. Така всяка година градът е привлекателно място за търговци, експерти и любители на произведенията на изобразителното изкуство. Цената на някои от представяните по време на изложението произведения достига до осем цифрови стойности.

DSCF7048

Място за съвременно изкуство, дизайн и архитектура е основаният през 2006 година музей- „Бюро Веропа” (Bureau Europa)„Градските власти полагат много големи усилия за да се предлагат повече възможности за култура, и така да се вдъхва повече живот на Маастрихт”, казва директорът на музея Саския ван Щайн. В същото време според нея не по-маловажен въпрос е как хората през 21-ви век да живеят и работят съвместно. А градът е пълен с обекти на културноисторическото  наследство датиращи от столетия. Тук се намира най-старата католическа базилика в страната, датирана от края на 4 век от новата ера. Малко по-млада е епископската Лиебфрауенбазилика, световно известна със своята статуя на Богородица, привличаща стотици поклоници от цял свят.
Въпреки че далеч не всички църкви в града се радват на чак толкова много посетители, през последните няколко години някои от тях бяха възродени за нов живот. Една от тях е доминиканската църква в центъра на града, която днес е превърната в
книжарница и кафене в старинен стил. От почти две столетия тя не се използва вече за нуждите на богомолците. Първо войските на Наполеон са я използвали за склад, а в по-модерни времена тя е била средище на боксови мачове и карнавали. „Когато
човек влезе тук, се случват три неща. Първо се оглежда нависоко, след това понижава глас, и най-накрая се доближава към старините в църквата”
, казва Том Харнес.
Големите рафтове с книги според него допълват и подчертават готическата атмосфера в църквата, тъй като всичко около тях се върти около пространство и атмосфера. И в другите  части на града стари сгради също се връщат към нов живот. Например  североизточния вартал  „Белведере” известен като индустриалната област на Маастрихт, разположен на повече от 125 хектара площ, трябва скоро отново да стане привлекателна за живот. Така например на мястото на стара фабрика за керамика редстои да се изградят нови студентски общежития. Други индустриални сгради пък ще бъдат превърнати в кино, галерии, магазини и концертна зала.
„С този проект искаме да разширим града. Гордеем се с това, че Маастрихт е едно жизнерадостно
място за живеене, който може да предложи хубава храна и напитки, но искаме да създадем нещо ново около центъра с неговите църкви, ресторанти и тераси”
,  казва Ервин Жерарду. Така благодарение на промяната Маастрихт се превръща в място, където наследството от миналото се среща с пулса на съвременността, и това кара все повече туристи да идват насам.
Мартин
Иванов
по материали
на „Дойче Веле”
Прочетете
също:
 Guedermorgen Maasrtriht!
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар