Тръгнете с Джули Ангъс на вълнуващо пътешествие по следите на зехтина

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Po sledite na zehtina_660x430Авторката ни дарява с безценни знания за култивирането на маслината и произхода на зехтина

Ако си мислите, че коприната е единственото творение на човека, чиито път се е превърнал в еталон, когато говорим за търговията между представителите на различни цивилизации, се лъжете. Защото има и други продукти и култури, които с „миграцията” си са допринесли за развитието на обществените отношения. Маслиновото дърво е такъв символ поне за цивилизациите на Средиземноморието.


И точно за любителите на научнопопулярните книги за пътешествия, е книгата „По следите на зехтина“ на Джули Ангъс /изд. „Гурме”/ – забавна, полезна и вдъхновяваща. Признавам, че все още не съм я прочел, но ще се радвам скоро да успея и аз да попътувам по следите на зехтина.

Ако обичате зехтин и маслини и се интересувате от тяхната история, произход и качество, ще изгълтате тази история на един дъх.

А в случай че Средиземноморието е сред любимите ви райони за пътешествия, това четиво ще ви въодушеви да поемете към своята одисея час по-скоро. И защо не? Родните места на маслиновото дърво съвсем не са далече от нас.

Кой не би тръгнал на средиземноморско плаване по пътя на древните финикийци и по следите на зехтина и маслиновото дърво? Испания, Франция, Корсика, Сардиния, Италия, Гърция, Израел… Когато е написан леко, увлекателно и компетентно като По следите на зехтина добрият пътепис ни внушава усещането, че и ние пътуваме с автора.

Книгата обаче далеч надхвърля жанра – канадката Джули Ангъс освен пътешественик е и молекулярен биолог и заедно с разказа за плаването с нейния съпруг и десетмесечния им син тя представя изследванията си върху произхода, култивирането и разпространението на маслината, като предлага безценни знания за качествения зехтин и ефекта му върху човешкото здраве. В търсене на корените на своята идентичност, тя разказва за направата на зехтина, за истинския екстра върджин и как да го разпознаем, за готвенето със зехтин и за кулинарните традиции по средиземноморските брегове.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар