Храна за душата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Screen Shot 08-10-16 at 11.39 AM
Известен италиански готвач готви за бедните бразилци :Снимка: АФП

Известен италиански готвач готви за бедните бразилци
Масимо Ботура е реномиран готвач от Милано, и твори кулинарните си шедьоври в Osteria Francecana в Модена, ресторант определян от мнозина за най-добрия в света. Там едно меню заедно с десерта излиза не по-малко от 2 200 евро. Сега обаче 53 годишният готвач се е заел с една нова мисия. По време на Олимпийските игри в Рио той готви за бедните, използвайки остатъците от храна в олимпийското село и сервира безплатно приготвената от него храна на нуждаещите се.

„Името на ресторанта Рефекторио идва от латински и означава да даваш сила на някого. Хората които имат нужда да похапнат нещо топло, могат да дойдат тук. В този ресторант има храна за душата”, казва именитият готвач за АФП.

Допълва, че в него винаги се сервира топла супа, защото чрез нея човек може да стопли и душата си. Намиращият се в Лапа, едно от предградията на Рио ресторант е създаден благодарение на дарения, а екипът от реномирани готвачи воден от Ботура, работи на доброволни начала.

„Предлагаме храна на хората, които нямат възможност да си позволят да се хранят редовно. Колегите ми работят безвъзмездно и сами са си поели разходите по престоя тук”, казва и бразилският му колега Давид Херц.

Така според него те ще могат да направят живота на бездомните и социално слабите хора по-поносим. За целта безплатната кухня се организира в сътрудничество с различни организации. След края на игрите ресторантът ще се преобразува , и в него ще се хранят десетки посетители, като набраните средства отново ще отиват за нуждаещите се.
Мартин Иванов
по материали на АФП
Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар