Берлин постепенно се превръща в рай за веганите

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

Screen Shot 08-21-16 at 09.10 AMЕдва ли има друг град в Европа, където всички последователи на веганството да се чувстват по-добре, отколкото в германската столица Берлин. Тя се налага като носител на една все по-засилваща се тенденция тъй като броят на хората, желаещи да живеят без да консумират месо расте непрекъснато. В Германия например броят на веганите вече е около 900 хил. души, като почти 10% от тях живеят в Берлин, в града има повече ресторанти за вегани отколкото в Лондон и Париж, а индустрията с безмесни храни процъфтява.

В опит да отговори на тези тенденции, и един магазин за месо в берлинския квартал Фридрихсхафен вече предлага специални храни за вегани на основата на пшеница и фасул.

„Хората все повече се интересуват от произхода на храната, и от какви продукти е направена, което води до налагане на много нови тенденции на хранене”, обяснява Йоахим Тойперт от L’herbivole.

Такива според него са ориентирането към използването на продукти според сезона или такива, които са специфични за определения регион. По думите му веганството и вегетарианството също са много стабилни тенденции, и се развиват от години, а не представляват някаква моментна мода. Те не са само резултат на желания, а за редица хора и въпрос на етично решение.

„Това е така, защото повечето са убедени , че вместо за отглеждането на килограм говеждо месо да отиват около 200 кг. соя, те биха могли да нахранят много повече вегани или вегетарианци”, допълва и Ерик Косчица.

Вече има и една друга форма на осъзнат начин на живот, флексетарианство– тоест хора, които понякога могат да консумират месни и млечни продукти, но водят основно вегански начин на живот.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар