Philips Cityfarming позволява отглеждане на екологични плодове и зеленчуци в райони с риск от високо ниво на радиация

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

DSCF6966В Япония вече прилагат решението на Philips за отглеждане на плодове и зеленчуци само на изкуствено осветление

До скоро холандският концерн Philips бе известен със своите електроуреди и битова техника, но вече се ориентира и към развитие на иновативни проекти като „Растеж без дневна светлина”, които да направят отглеждането на плодове и зеленчуци по-ефективно, икономично и сигурно. Комплексът за научна и развойна дейност на Philips в холандския град Айнтховен изглежда сякаш малко градче с широките си улици и прекрасно оформените градини и пространства между отделните научни центрове. В края на май група журналисти от цяла Европа получиха достъп до лабораториите на компанията, в които се развива първият им проект свързан с аграрния сектор, и насочен към отглеждане на екологични плодове в затворени пространства изцяло на изкуствена светлина. „Системата е най-подходяща основно за отглеждане на плодове и зеленчуци. Изпробвали сме я при отглеждане на ягоди, , зеле, домати и различни видове подправки”, казва Рул Янсен, мениджър на проекта Cityfarming. 

Въпреки това е възможно използването и за отглеждане на зърнени култури като царевица, но като метод за използване е най-подходяща именно за отглеждане на плодове и зеленчуци в условия при които не се използва никаква дневна светлина. Cityfarming позволява и комбиниране на дневна и изкуствена светлина в процеса на отглеждане на плодовете и зеленчуците, но за култури като пшеница и царевица, които не се отглеждат на закрито според него процесът може да продължи между 3 и 5 години.

DSCF6961

„При условие че не се използва дневна светлина с включване на осветлението и логистиката оптимално могат да се покрият площи до 4 000 квадратни метра”, продължава той. По думите му е трудно да се направи сравнение за използването на Cityfarming в закрити помещения и в оранжерии, където се комбинира изкуствена и естествена светлина, защото в една оранжерия на квадратен метър може да се произведе до 50-60 килограма зелена салата. „Тук при нас в лабораторията може да се произведе до 100 кг/кв. м салта на етаж благодарение на изкуствената светлина, , но при вертикалното отглеждане на зеленчуци може да има до 10 етажа”, пояснява експертът. Така реално производството може да се увеличи до 1 тон на квадратен метър.

[sociallocker id=4114][/sociallocker]

Системата позволява използване на различни светлини. Бялата светлина например идва от бели LED крушки съдържащи фосфор, който е благоприятен за развитието на растенията. В различните растежни фази може да се използват различни комбинации от светлини червено и бяло или червено и синьо .Комбинирането на червена и синя светлина например води до стимулиране на процеса на абсорбация на хлорофил у растенията, тъй като е доказано, че червената светлина е най-енергийно ефективна. Използва се и червена светлина от порядъка на 730 nm която е невидима за човешкото око, но е видима за растенията. Технологията позволява чрез тази червена светлина да се имитират слънчевите лъчи в условие на отглеждане на растенията само на изкуствена светлина като могат да се извършват различни настройки на спектъра и интензивността на светлината. „Когато открием идеалната рецепта, създаваме специален модул на производство, и това е предимството на Cityfarming, че пести енергия и разходи”, разяснява Рул Янсен. В лабораторията на Philips специалистите тестват какъв процент от изкуствена светлина е необходим при отглеждане на различни видове плодове и зеленчуци. Ако някой производител реши, че иска да отглежда здравец на изкуствено осветление, специалистите са способни така да настроят системата в зависимост, дали отглеждания здравец след това ще се използва в свежа форма, или ще се преработва на песто.

DSCF6954

За момента Cityfarming намира приложение най-вече в Япония и Америка. И докато в Америка няма изградена култура за отглеждане на плодове и зеленчуци в градините, в Япония например също нямат достатъчно на брой зеленчукови и овощни градини заради високата степен на риск от радиоактивно замърсяване на почвите. „Ето защо японците казват, че имат нужда от контролирано отглеждане на плодове и зеленчуци, защото знаят, че така то ще е предпазено от вредното влияние на радиацията”, пояснява той. Освен това системата е приложима и за дребни и средни производители на плодове и зеленчуци, но всеки проект се създава според индивидуалните потребности на отделното стопанство. Обикновено специалистите на Philips правят цялостна програма за използване на изкуствената светлина при отглеждането на различните видове растения, но е възможно и производителите сами да настройват системата. Cityfarming е част от проекта „Растеж без дневна светлина”, който е започнал да се развива от 2007 година. С помощта на Cityfarming се отглежда и ориз на изкуствена светлина в Китай. От Philips освен това са разработили близо 500 варианта за отглеждане на плодове и зеленчуци на изкуствена светлина.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар