Радио от обратната страна на огледалото

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Душевно болни правят радиопредаване в московска психятрия

Screen Shot 08-29-16 at 06.09 PMМосковската клиника за психично болни Алексеев все още пази зад стените си мрачните истории от съветското минало, когато в нея са били затваряни неудобни за режима лица или дисиденти определяни като душевно болни. Днес пациентите на клиниката нямат проблем с това определение. Те дори го използват като част от името на едно необичайно радио предаване.

„И така продължаваме напред. Да ви напомним, че сте с предаването на душевно болните, а ние сме си тук както винаги. Днес ще си говорим за красотата и секса, а наш гост е Анастасия Виноградова”, обявява пред микрофона Даниел, пациент и участник в екипа на предаването.

То се излъчва всяка събота след обяд. Повечето ентусиасти участващи в направата му, които споделят, че предаването се явява най-добрата рехабилитация, страдат от шизофрения. Мотото на предаването им е „Радио от обратната страна на огледалото”.

„В предаването не става дума само за медицина или психиатрични проблеми, сред темите могат да са любовта, децата, хомосексуализмът или отпуската. Темата му като цяло е животът”, казва лекарят Аркади Липович.

Освен това с предаването пациентите искат да направят проблемите си видими за обществото. „Времето прекарано тук в депресия прави повечето от нас непродуктивни, а така всеки може да споделя опита си с околните и да се опознаем взаимно”, смята Николай.

Медиците от лечебното заведение, както и професионалните журналисти от държавния канал „Мир 24” не се месят при определяне на темите и съдържанието на предаванията. Темите задават самите пациенти, които канят и своите гости.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар