Брашното от каротин е хит в хранителната индустрия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

DSCF6980Към иновативния продукт интерес проявяват и български производители

В стремежа си да се оползотворяват храните максимално добре, все повече иновативно мислещи компании търсят технологични решения за извличане на полезните вещества от тях, които впоследствие да се вложат в преработвателната индустрия. Подобен здравословен продукт е каротинът, извличан от морковите, а холандската компания PROVERKA е разработила специална технология за извличането и превръщането му в брашно, като продуктът беше представен и по време на специализираното изложение в Айнтховен „Храна на бъдещето” . „Историята ни е простичка и класическа. От морковите извличаме каротина, от който правим каротинова пулпа. По-рано не се знаеше какво да се прави с тази субстанция, и тя отново се връщаше в почвата, или отиваше като суровина за биогаз. Ние обаче създадохме технология, позволяваща преработката и в екстракт”, разказва Андреас Херциг от швейцарското подразделение на компанията. След това обаче все още остава отпадък, който тази технология позволява да се преработи до каротиново брашно. Предимството му е, че има изключително високо съдържание на вода, като в един килограм брашно има 26 килограма вода. „Дейността ни е гаранция, че създаваме продукт без наличието на каквито и да е отпадъци”, продължава той.

DSCF6978От 5 кг каротинов екстракт се получава килограм брашно, тъй като 80% от съдържанието на извлечения екстракт е вода. Приложението на каротиновото брашно е основно в хранителната индустрия. „Нашето мото е, че искаме не всичко да отива за храна на животните или в почвата, а остатъците от здравословните храни отново да се връщат на масата под някаква форма”, продължава Херциг. Например в извличания екстракт все още се съдържа 100% каротин. А бетакаротинът и всичките витамини са полезни за хората. И е хубаво според него, когато тези полезни вещества намират приложение в преработвателната индустрия като производството на хляб. „Каротиновото брашно придава една свежест на продуктите благодарение на високото съдържание на вода”, пояснява предприемачът. То може да намери приложение освен това и в месопреработвателната индустрия, като с помощта му могат да се произвеждат по-здравословни колбаси. То е вече добре известно на редица европейски месопреработватели, като си пробива път на азиатските пазари като например филипинският, и дори в развиващите се африкански страни. „Представени сме в цяла Европа, и дори в България, където имаме все повече клиенти”, продължава той, и потвърждава, че интересът към каротиновото брашно сред българските месопреработватели е много голям.

DSCF6979

Още едно предимство на каротиновото брашно е, че просто може да се използва като подправка и не е от значение, дали в технологичния процес на производство на колбасите се използва топла или студена вода. Може да се влага с други подправки, или самостоятелно с цел повишаване на водното съдържание на колбасите. Технологията за извличане и производство на каротиново брашно се развива от PROVERKA от 2012 година насам, като истинското производство започва през 2015 година. Компанията сама произвежда суровината за извличане на каротиновото брашно, като е най-големият производител на моркови в Холандия и мощностите и са с капацитет на преработка от 8 млн. тона морковен сок. Освен собствено производство на моркови, тя купува още суровина от Белгия и Германия за да изпълни капацитета си на производство.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар