За истинската цена на храната

3 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 3 Flares ×
Rate this post

DSCF6982В близко бъдеще биоземеделието в Холандия може да измести конвенционалното, смята Михаел Вилде

Био или конвенционално производство- всеки избира сам дали да произвежда евтино или качествено. Известна е максимата, че не всяка евтина стока е качествена, и това с особена сила важи за плодовете и зеленчуците, а дали да се отглеждат биологично или конвенционално е спор, който едва ли скоро ще намери решение. „Често се смята че биологичното производство е по-скъпо, но ако се погледне всъщност конвенционалното е свързано с различни скрити разходи за земеделските производители”, казва Михаел Вилде от Eosta, компания производител на биопродукция и опаковки за биопродукти, обслужваща магазини за органични продукти на едро и дребно в Европа, САЩ, Канада и Близкия Изток. Такива са разходите за замърсяване на водите и обедняване на почвите. „Съвместно с FAO сме направили едно проучване, в което сме пресметнали, какви точно са разходите”, допълва той. В проучването е направено сравнение между биологичното и небиологичното производство на храни, и навсякъде се показва, че за икономиката разходите за биопроизводство са по-ниски отколкото за конвенционалното. „Смятаме че не биологичното производство е скъпо, а конвенционалното е евтино, но разходите чрез плащането на данъци, като се погледне и бъдещето на децата ни не го прави по-добро”, допълва той. По време на изложението „Храна на бъдещето” в Айнтховен от Easto представиха кампанията True cost of food.

DSCF6981

„Ако погледнем например във вашата страна има доста традиционни земеделски продукти, които е много по-добре да се отглеждат биологично, отколкото с помощта на торове или пестициди, защото е по-добре да растат взаймодействайки само с водата и многообразието от почви в България”, смята Ян Вилде. Това че земеделската продукция у нас се отглежда точно по биологичен път, и че се прави толкова добре е чудесен комплимент за българското селско стопанство. „Грижейки се за земята ние се грижим за децата, и за нашето бъдеще“, категоричен е той. И призовава фермерите да не използват торове и пестициди, които разрушават почвите и водят до големи разходи за страната и за децата на България. Бъдещето според него принадлежи на биологичните продукти за които има пазари с огромен потенциал.

Специално в Холандия пазарът на биологични продукти нараства всяка година. „Не зная какъв е делът на биопродуктите на пазара, може би 15-20%, но въпреки че холандското биоземеделие е все още малко, все повече млади хора избират да се хранят с биопродукти”, продължава Вилде. Това според него е доста позитивен знак, че в близко бъдеще мнозинството от холандците ще предпочитат биологичните и здравословни храни, а биопроизводството ще надмине конвенционалното индустриално производство по дял в земеделието на страната. По време на изложението посетителите имаха възможност да опитат био ябълки и чушки от различни производители, повечето от тях с малки и средни стопанства. Компанията която представлява Михаел Вилде работи не само с холандски биопроизводители, но и с такива от цяла Европа и Южна Америка.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар