Пазителите на тайната на истинския ръчно парен кашкавал от Алтимир

4 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 4 Flares ×

Братята Марин и Светльо създават семейна ферма- мечта

Как се прави истински ръчно парен кашкавал? Май хората които знаят това не са много. Две млади момчета от село Алтимир Врачанско- Марин и Светльо са сред пазителите на тайната за това, как става хубавия кашкавал. Марин се захваща със занаята веднага след като приключва с казармата в мандра в родното село. И така вече 20 години е отдаден на животновъдството, докато не се стигне до създаването на типична семейна ферма, в която помагат всички- от родителите до децата. Заедно с брат си изграждат стопанството си след промените, без да разчитат на никакво подпомагане от държавата или от европейските фондове.

Стадото им се състои основно от около 50 черно-шарени говеда, и към момента броят на дойните крави е 30. Млякото се дои машинно. Произвеждат кашкавал в три разновидности – натурален, с подправки и с боровинки. Марин признава, че винаги има тайни в производството на кашкавал.

Млякото се съхранява в специална хладилна вана при температура от 2 градуса, след което с гюмове се прехвърля в пастьоризатора, където се обработва при 52 градуса, разбърква се и се подсирва. Целия технологичен процес отнема между 3 и 4 часа. За да стане обаче кашкавалът се пари ръчно. Паренето се извършва в солев разтвор в специален съд, като се загрява до 65 градуса. След това се омесва и се реже и поставя във формата на пита за да се остави да отлежи и узрее в специално помещение. Там зрее отворен, а не във вакуумна опаковка както в повечето мандри за индустриално производство. Марин признава, че винаги има тайни в производството на кашкавал.

„Както във всяка работа, и тази си има тънкости, които само майстора си ги знае”, признава младият фермер. „Технологията остава същата, но всеки си работи по свой начин”, допълва и Светльо.

Освен почерпения опит от старите майстори, повечето от които вече не са между живите, двамата с марин са посещавали различни специализирани курсове, организирани от „Българското дружество за защита на птиците” (БДЗП) и са се срещали с различни технолози.
Марин и Светльо успяват да регистрират фермата си по наредбата, позволяваща им да преработват млякото си, и да продават млечните продукти директно на потребителите. Продават кашкавала от фермата или на пазара в жк.”Борово” в град София. Доставят известни количества и за малко хотелче в Чипровци.
„Не може да се разчита само на пазара или на фермата. Понякога има, понякога не”, казва убеден Марин. Не спестяват и проблемите. Признава, че в землището на село Алтимир няма много пасища. „Имаше проблеми, но тази година успяхме да се преборим и да вземем пасища под наем”.
Марин и Светльо мислят да разширят фермата през следващата година като планират да започнат производство на масло и да разнообразят типовете на произвеждания кашкавал.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар