От любов към растенията

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Берлинчанин създаде истински зелен оазис за спасяване на растения

Screen Shot 09-01-16 at 10.35 AM

Андреас Фридрих е специалист по ландшафтно градинарство и се грижи с огромна любов за всички растения, попаднали в неговия зелен оазис в центъра на германската столица Берлин.

Отглежда палми, кактуси, лупина. Зеленината е навсякъде, докъдето ти стигне погледът. Един истински зелен рай в центъра на метрополията, в който Андреас полага грижи за растения, които са нежелани повече от собствениците им.

„В това има нещо райско, мисля че е като някоя самобитна история, в която някъде намираш нещо за душата”, смята Андреас. Проектът му „Опазване на растенията” е единствен по рода си в Германия- зелен стартъп, създаден и финансиран от самия него. В неговия оазис могат да се оставят да презимуват най-различни растения, да се наемат такива за големи събития или да си закупите растения, които да красят дома ви.

„Има хора, които решават да докарат растенията си тук отивайки на почивка, растения които са отглеждали по 20 и повече години на пример и са пораснали до тавана. Обаждат се тук защото за тях е важно растенията да не отидат на боклука”, продължава специалистът.

Screen Shot 09-01-16 at 09.50 AM

На ден му се налага да провежда до 12 спасителни акции, и не без основание се гордее, че може да допринесе за запазване устойчивостта на природата и създавайки едно неповторимо място.

Кои са любимите му пациенти? „Фен съм на цитрусите, защото ухаят чудесно, цъфтят и дават плодове”, отговаря без колебания Андреас. Те му напомнят за вечния живот. Той намира място обаче за всички растения не само в своята спасителна станция, но и в сърцето си.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар